Före detta elitdomaren Jonas Eriksson om VAR-debuten i Premier League Foto: TT Nyhetsbyrån

Jonas Eriksson om VAR-debuten i Premier League

Uppdaterad
Publicerad

VAR hamnade i strålkastarljuset i Premier Leagues andra match mellan West Ham och Manchester City. Tre gånger klev VAR in och varje gång var det svårdömda situationer. Enligt den förre elitdomaren Jonas Eriksson var alla beslut rätt:

– Det är små, knappa marginaler men varje gång är det odiskutabelt rätt beslut.

Ett av Premier Leagues stora tillskott i år är det omdiskuterade videogranskningssystemet, VAR. Fram tills den andra matchen i Premier League var det VAR-fritt, men i matchen mellan Manchester City och West Ham blev det ordentligt med granskningar från videorummet.

”Alla besluten var rätt”

VAR-debuten i Premier League begicks när Raheem Sterling spelade fram Gabriel Jesus som rullade in bollen i ett öppet mål. Men målet dömdes bort efter att Sterling stått offside i förstaläget, om än med den minsta av marginaler.

Sterling skulle bli VAR-granskad igen, denna gången med ett lyckligare utfall för engelsmannen. Återigen var det med liten marginal men granskningen visade att Sterling hade varit på rätt sida när han lobbade in 3-0 för gästande City.

Den tredje situationen var på straff. Sergio Agüero hade blivit inbytt och missade sin straff mot Lukasz Fabianski i West Ham-målet. Men efter VAR-granskningen fick straffen slås om efter att flera West Ham-spelare gått för tidigt in i straffområdet. I sitt andra försök gjorde argentinaren inget misstag och slog in 4-0.

Enligt Jonas Eriksson var alla besluten korrekta.

– Tre gånger fick VAR kliva in idag och det var med små och knappa marginaler men besluten är korrekta, säger den före detta elitdomaren.

Enligt Eriksson är det viktigt för VAR att få en bra start Premier League.

– Det är väldigt viktigt med en bra start för VAR i en ny liga. När man går in och tar rätt beslut ger det förtroende för systemet inför fortsättningen.

Premier League har väntat med VAR

Redan förra säsongen infördes VAR i stora ligor såsom Serie A i Italien och Bundesliga i Tyskland med blandat resultat. Många beslut ledde till debatt och användningsområdet för systemet har varit omdiskuterat.

– Att Premier League inte införde systemet redan förra året var en tydlig signal att det behövs mer träning innan man kan implementera det. VAR har använts i många turneringar och ligor där det inte har funkat bra, säger Jonas Eriksson till SVT Sport.

Han fortsätter:

– Det finns ingen gudomlig rättvisa i fotbollen. Trots VAR:s införande så kommer folk fortfarande att hitta saker att diskutera. Idag tycker jag dock att det handlade om svartvita, kliniska beslut och då är det inte en fråga om vad vi tycker. Då är VAR ett fantastiskt hjälpmedel.

Enligt Jonas Eriksson handlar det om att få VAR-motståndare och VAR-förespråkare att närma sig framgent.

– VAR delar fotbollsvärlden. Det är extremt olika åsikter från de som är förespråkare och de som är motståndare. I längden så kommer VAR att leda till en mer rättvis fotboll och med sådana här matcher där VAR ger rätt beslut så kan de två sidorna närma sig varandra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.