Lucas Moura sköt Tottenham till final. Foto: Bildbyrån

Tottenham till final efter osannolikt drama

Tottenham är klart för sin första final i Champions League efter ett osannolikt drama där Ajax besegrades med 3-2 i Amsterdam. Lucas Moura gjorde alla tre målen i andra halvlek. Det sista efter 95.02 – med tilläggstiden satt till fem minuter.

– Dessa spelare är mina hjältar, säger Tottenhams tränare Mauricio Pochettino.

Den skadade Harry Kane lämnade läktaren och rusade ut till sina lagkamrater och ett enormt firande utbröt i Tottenhamlägret. Det var glädjetårar i Tottenham medan Ajaxspelarna med sänkta huvuden och tomma blickar inte förstod vad som hade hänt. Tottenhams tränare Mauricio Pochettino var förstörd av tårar.

Domaren blåste sedan av efter 98 minuter. Moura klippte till vid straffområdeslinjen och fick se bollen gå i mål när det såg ut att vara över. Dagens match var minst lika osannolik som gårdagens när Liverpool slog Barcelona med 4-0.

Ajax hade ett tag 3-0 totalt

Tottenham såg annars helt uträknat ut i den första halvleken.

Strax efter fyra minuters spel nickade tonåringen Matthijs de Ligt in bollen efter en hörna från höger. Tottenhamförsvaret var vekt och de Ligt fick bra utrymme. Johan Cruyff-stadion exploderade i ett glädjerus.

Halvtimmen senare satte Hakim Ziyech 2-0 med ett vackert vänsterskott och Ajax hade då 3-0 totalt, och Tottenham var då tvunget att göra tre mål för att gå till final. På läktaren var Tottenham-fansen tysta.

Det kom dock en sensationell uppryckning av bortalaget.

Det första Tottenhammålet kom strax efter pausen. Dele Alli drev upp bollen med fart och Lucas Moura sprintade med och tog över. Fri med målvakten André Onana placerade han in reduceringen 2-1.

Finalen i Madrid 1 juni

Ett par minuter senare utnyttjade Moura flera grova försvarsmissar och vände om och sköt 2-2. Londonlaget hade då över en halvtimme på sig att hitta det 3-2-mål som till slut kom.

Med tio minuter kvar av ordinarie tid hade Hakim Ziyech ett fräsande skott i stolpen för Ajax, där bollen studsade rakt ut. Så nära var Ajax att avgöra matchen.

I finalen i Madrid 1 juni väntar Liverpool för Tottenham, den andra helengelska finalen. Den första var mellan Chelsea och Manchester United i Moskva 2008.

Tottenham hade aldrig spelat final i Champions League eller föregångaren Mästarcupen innan kvällens mirakel. Ajax har fyra titlar, 1971, 1972, 1973 och 1995.