Foto: Robert Henriksson/TT

Kindberg slår tillbaka – anmäler Uppdrag granskning

Publicerad

I kväll visas Uppdrag gransknings reportage om Östersunds FK, ett program som redan går att se på SVT Play.
Huvudpersonen Daniel Kindberg har sett programmet och väljer att anmäla det till granskningsnämnden.

I SVT:s senaste Uppdrag granskning rapporterades det kritiskt om hur Östersunds FK:s ekonomi skötts de senaste åren. Ett program som sänds på onsdagskvällen i SVT, men som går att se i  SVT Play sedan ett par dagar.

Nu väljer ordförande Daniel Kindberg att anmäla programmet.

”Uppdrag Granskning har genom sin rapportering skadat både mig och Östersunds FK”, säger han i ett pressmeddelande.

”Med sin tendentiösa rapportering, där centrala fakta uteslutits, målas en felaktig och förljugen bild upp av såväl Östersunds FK som av mig”, står vidare i pressmeddelandet.

– Vi välkomnar alltid granskning och granskningsnämndens arbete. Men vi känner ingen oro inför det. Vi har vridit och vänt på allt, kommenterar Uppdrag gransknings huvudredaktör Hans Peterson Hammer till SVT Sport.

Det hör till vanligheten att UG anmäls till granskningsnämnden. Däremot är det sällan programmet fälls.

UG:s program berör den ekonomiska brottslighet som Daniel Kindberg står anklagad för och kopplar också delvis ihop detta med Östersunds FK:s framgångar i svenskt och internationell fotboll. Bland annat beskriver UG hur ÖFK kan ha klarat elitlicensen tack vare ekonomiska tveksamheter.

– Det är lite speciellt eftersom programmet som anmäls har sänts på SVT Play, ännu inte i broadcast, och egentligen inte går att anmäla. Men även om Play-versionen är längre och har ett något annorlunda tilltal ser vi det som samma program, menar Hans Peterson Hammer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer