Göteborg och Piteå under en match i damallsvenskan i höstas. Foto: Bildbyrån

Piteås mardröm: 700 mils resande – på 17 dagar

Uppdaterad
Publicerad

I fredags fick elitidrotten grönt ljus och nu är damallsvenskans spelschema satt. Den 28 juni startar serien med bland annat ett Skånederby mellan regerande mästarlaget Rosengård och Vittsjö.

Men kanske mest anmärkningsvärt: Piteå tvingas resa 700 mil – på bara 17 dagar.

– Vi får lov att finna oss i det, säger ordförande Rikard Fahlman med en suck.

I premiäromgången ställs även Uppsala, en av årets nykomlingar, mot Djurgården på hemmaplan. Den andra nykomlingen Umeå som är tillbaka i damallsvenskan möter Piteå.

Seriens sista omgång är i nuläget planerad till den 15 november.

”Ovissheten har varit värst”

En som är besviken över spelschemat är Piteås ordförande Rikard Fahlman. Anledningen är att de under 17 dagar i juli tvingas åka buss i nästan 700 mil, då spelschemat ser ut som följande:

12 juli: Uppsala (borta).

15 juli: Linköping (hemma).

19 juli: Vittsjö (borta).

26 juli: Växjö (hemma).

29 juli: Kristianstad (borta).

– Vi får lov att finna oss i det, nu ska vi spela fotboll och det är inte mycket att göra åt det. Jag är så klart besviken, säger Fahlman till SVT Sport.

En bussresa från Piteå till Skåne (Vittsjö och Kristianstad) tar närmare ett dygn. Piteå hade hoppats få flera bortaturnéer, med flera bortamatcher på samma resa. Men det blev bara en sådan, i månadsskiftet juli-augusti. Det var en bister överraskning för Piteå, när de via Aftonbladet fick vetskap om spelschemat i fredags.

– Jag har skickat en fråga kring hur de har tänkt, för principerna var ju klara. Man skulle ju anpassa spelordningen till det (geografin), men jag tycker väl inte att det har blivit någon egentlig utdelning på den överenskommelsen. Men så är det, säger Rikard Fahlman.

Har ni fått något svar på det?

– Nej, jag skickade det för bara någon timme sedan.

ARKIV: Här blev Uppsala klart för damallsvenskan (27 oktober):

Så startar damallsvenskan

Umeå-Piteå

Uppsala-Djurgården

Linköping-Växjö

Göteborg-Kristianstad

Rosengård-Vittsjö

KIF Örebro-Eskilstuna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.