Kroatiska stjärnan Luka Modric och hans landslag har inte stöd av de stora supporterskarorna inför play-off till VM. Foto: Bildbyrån

Kroatien skakat inför play-off-lottningen

Uppdaterad
Publicerad

Kroatien kan bli Sveriges motståndare i play-off till VM – men skakas av bojkotter och interna stridigheter inom det kroatiska fotbollförbundet.

– Landet är splittrat, fansen från de stora klubbarna bojkottar landslaget, säger Damir Petranovic, journalist på websajten Tportal i Split, till SVT Sport.

Kroatien tog sig vidare till play-off efter seger i den sista gruppspelsmatchen mot Ukraina. Nye förbundskaptenen Zlatko Dalic hade bara 48 timmar på sig att förbereda laget – och kroaterna krånglade sig vidare till slut.

– Det kroatiska laget var egentligen utdömda inför avslutningen på gruppspelet, men är tillräckligt bra för att ta sig vidare till VM-slutspelet, säger Damir Petranovic.

VM-kval fotboll

Det stora jobbet i kroatisk fotboll är att ena landet. Enligt Damir Petranovic bojkottar de stora supporterskarorna från Split och Zagreb landslaget. Normalt sett är publiken en av Kroatiens stora styrkor vid matcher på hemmaplan.

– Många bryr sig inte hur det går för landslaget längre på grund korruption och stridigheter på förbundsnivå. Jag tror att hemmamatchen i play-off bara kommer spelas inför halvfulla läktare på en arena som normalt tar 45 000 åskådare, säger Petranovic.

”Det luktar Sverige”

Inför dagens play-off-lottning är den generella åsikten i Kroatien att Nordirland i första hand är drömmotståndet, och därefter Sverige.

– Min egen känsla är att det luktar Sverige. Men vi får se, Sverige är ett bra lag men Zlatan Ibrahimovic spelar inte i landslaget längre och Kroatien har tidigare slagit Sverige i kvalmatcher. Värsta motståndarna för Kroatien skulle vara Grekland eller Irland, säger Petranovic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-kval fotboll

Mer i ämnet