Kvalhjälten: ”Bra att det ständigt diskuteras”

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett år sedan Jakob Johansson blev kvalhjälte, för att sedan bli skadad och missa VM. Nu är han tillbaka i landslaget – och fanns även på plats i Globen under Nilla Fischers uppmärksammade tal.

– Det skapar mycket diskussioner, vilket förhoppningsvis var tanken med det hela. Det tror jag vi alla är för, säger Johansson till SVT Sport.

Nilla Fischer vann Diamantbollen och höll ett starkt tal på temat jämställdhet på Fotbollsgalan.

Jakob Johansson hoppas att talet håller liv i debatten kring jämställdhet.

Herrlandslaget i fotboll

– Det är bra att frågan lyfts och ständigt diskuteras. Självklart håller vi med om att samhället i stort gynnas av jämställdhet mellan män och kvinnor. Det är något vi alla står bakom, säger han.

Den 28-årige mittfältaren har tränat för fullt de senaste 1-2 månaderna och är glad över att äntligen vara tillbaka i landslaget efter korsbandsskadan han ådrog sig playoffet till VM mot Italien för ett år sedan.

– Jättekul naturligtvis, det känns fantastiskt roligt att vara här och träffa alla igen. Jag ser fram emot de här två fajterna, det är lite speciellt att vara tillbaka efter det som hände för ett år sen, säger Jakob Johansson till SVT Sport.

Hoppas att Janne gjort rätt bedömning

Johansson blev den enda målskytten i dubbelmötet med Italien och skickade på så sätt Sverige till VM.

Nu är han tillbaka i startelvan i sitt franska klubblag Rennes.

– Jag har varit igång i stort sett hela hösten och spelat tre matcher från start så det känns bra. Fotbollsmässigt är det svårt att veta men jag hoppas att Janne gjorde bedömningen att jag håller på den här nivån. Det känns som vanligt när jag är på planen och det ser jag som ett bra tecken.

Sverige möter Turkiet på bortaplan på lördag och därefter väntar Ryssland på hemmaplan på tisdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet