Larsson petas som straffskytt efter missen

Uppdaterad
Publicerad

Det var en miss som kostar. Sebastian Larsson lär inte slå nästa straff landslaget får.

– Har man missat har jag valt att inte sätta samma gubbe på det och det blir säkert så igen. Den principen vill jag hålla, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

Emil Forsberg tar gärna över.

Larsson var säkerheten själv när han rullade in 2–0 från straffpunkten mot Finland för en vecka sedan.

Straffen mot Armenien var inte lika vass. David Jurtjenko gick åt rätt håll och styrde undan bollen.

Herrlandslaget i fotboll

För matchen hade det ingen som helst betydelse. Sverige vann EM-genrepet med 3–1.

Rätt match att missa i

-Ska man missa var det rätt match. Jag tror ”Sebban” är väldigt irriterad, säger Janne Andersson.

Däremot får missen personliga konsekvenser för Larsson, som lämnade över till Viktor Claesson efter 45 minuter. Anderssons filosofi är att ge någon annan chansen när en spelare har missat en straff.

– Jag har ett flertal bra straffskyttar, som man har i ett landslag, säger förbundskaptenen.

En är Emil Forsberg. Han tar gärna en straff.

– Absolut, jag tar straffar i Leipzig och har tagit några här i landslaget tidigare. Det är upp till Janne att välja, men jag kanske finns i hans huvud. Skulle jag få ta en känner jag mig trygg med det, säger Forsberg, landslagets mest formstarka spelare.

”Håller hög nivå”

– Jag håller en hög nivå nu. Jag har blivit mer mogen i mitt sätt att spela, hur jag värderar att ta fram bollen. Jag känner mig i bra form och hoppas att jag har prickat den. Jag hoppas och tror att det ska bli ett bra mästerskap.

Janne Andersson bollar fortfarande med en startelva i EM-premiären mot Spanien i Sevilla.

– Nu gäller det att spetsa till det och gnugga på detaljer, fasta situationer och sånt.

– Jag skulle inte kunna säga en startelva till 100 procent i dag. Den här matchen avgjorde inget i någon riktning, säger förbundskaptenen.

– Motståndet är en del i en laguttagning. Ska vi möta ett lag som jag tror att vi har 75 procent av bollinnehavet mot blir det vissa spelare, har det andra laget 75 procent blir det några andra.

Han är helt på det klara över vad som väntar i Sevilla 21.00 måndagen den 14 juni.

– Vi ska upp i en av de tuffaste matcher man kan ha, Spanien på bortaplan, säger Andersson.

Till Spanien för att vinna

– Det blir inte samma matchbild som i de här två matcherna (Finland och Armenien), men samtidigt har vi en grundpelare vi står på där vi vet hur vi ska agera defensivt. Vi är så pass trygga i det. Vi har mött sånt motstånd förr och vi vet vad som väntar, säger Emil Forsberg.

– Vi åker dit för att vinna. Vi vet att det kommer att krävas en 100-procentig insats. Jag hoppas och tror att vi kan leverera ett bra resultat, fortsätter han.

I början av nästa vecka byter landslaget Stockholm mot baslägret i Göteborg. På lördag lyfter det chartrade planet till Sevilla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet