Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Därför hotar de damallsvenska spelarna med strejk Foto: Bildbyrån

Låst i konflikten – spelarna hotar med domstol

Uppdaterad
Publicerad

Med en vecka kvar till premiären är det fortsatt låst läge i förhandlingarna om ett kollektivavtalet för damallsvenska spelare.

Nu hotar Spelarföreningen med att ta ärendet till domstol.

– Situationen är fortfarande låst. Spelarnas frustration växer och de understryker att de inte kommer ändra sig när det gäller att Spelarföreningen är deras förhandlingspart. Spelarna kommer heller inte att acceptera försämrade villkor, skriver Spelarföreningen på sin hemsida.

Spelarna i damallsvenskan i fotboll står utan kollektivavtal och inga betydande framsteg har ännu gjorts för att lösa situationen. Tvisten har pågått en längre tid och har gått i stå då motparten Elitfotboll Dam inte vill förhandla med Spelarföreningen utan med Unionen – samtidigt som spelarna vill företrädas av Spelarföreningen.

Dessutom har spelarna känt en oro inför det nya avtalet, då ett förslag lagts fram att ta bort den inkomstförsäkring som tidigare funnits. Spelarföreningens generalsekreterare Magnus Erlingmark har bland annat sagt att spelare som skadar sig riskerar att stå utan lön i det nya avtalet.

Ingen strejk i premiären

Med bara en vecka kvar till seriepremiären är läget fortsatt låst – men någon strejk är inte aktuellt.

– Spelarna värdesätter ligan och damfotbollen högt, därför tar de inget beslut om varsel att strejka i samband med seriepremiären. De hoppas fortfarande att det går att hitta en lösning. Strejk är fortfarande ett alternativ som kan bli aktuellt, skriver Spelarföreningen.

SE ÄVEN: Stjärnornas upprop: ”Vi spelare har fått nog”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Caroline Seger och Fridolina Rolfö finns med bland stjärnorna i uppropet. Foto: Instagram

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.