Utestängda Liverpoolfans visar upp sina biljetter inför Champions League-finalen mot Real Madrid på Stade de France förra året. Foto: TT

Liverpoolfans i gruppstämning av Uefa

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 900 fans stämmer Uefa efter biljettkaoset i Paris under Champions League-finalen mellan Liverpool och Real Madrid i maj förra året, rapporterar BBC.

Det är en advokatfirma i Liverpool som lämnat in en ansökan om en gruppstämning mot Uefa vid en domstol i Storbritannien.

Uefa klandras för att de 887 fansen åsamkats fysiska eller psykiska skador, då fotbollsförbundet misslyckats med att upprätthålla säkerheten inför matchen, enligt stämningsansökan.

I september förra året lämnades en annan gruppstämning mot Uefa in för 1 450 fans, gällande avtalsbrott vid biljettförsäljning samt försummelse av aktsamhetsplikt.

Tusentals fans kom inte in på arenan

Tusentals Liverpool-supportrar kom inte in på finalen mot Real Madrid som försenades med omkring 40 minuter på grund av oroligheter utanför arenan Stade de France utanför Paris. Kaoset ledde bland annat till att fransk polis använde tårgas och pepparspray utanför arenan.

Uefa och franska myndigheter har tidigare sagt att oroligheterna hade att göra med förfalskade biljetter. Men en oberoende rapport, beställd av Uefa, lade i februari ansvaret för det katastrofala arrangemanget på fotbollsförbundet.

I mars meddelade Uefa att de skulle återbetala alla som hade biljetter till finalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.