Lotta Schelin, som nu har blivit ”Lotta Lightning”. Foto: Bildbyrån/Fifa.com

Här blir Lotta Schelin superhjälte: ”Självklart att ställa upp”

Publicerad

Nu vet hela världen det som vi i Sverige har vetat sedan länge – Lotta Schelin är en superhjälte.
Legendaren har blivit ”Lotta Lightning” i Fifas stora kampanj för att uppmärksamma sommarens VM i Frankrike.
– Det var självklart att ställa upp, säger Schelin till SVT Sport.

I augusti förra året lade Lotta Schelin, nu 34 år, skorna på hyllan efter en lång och framgångsrik karriär.

Men hon är fortfarande aktuell inför sommarens VM i Frankrike – i rollen som ambassadör.

Svenskan är en av totalt 23 legendarer som har fått i uppgift att uppmärksamma mästerskapet i syfte att främja damfotbollen. Totalt är 20 av de 24 VM-länderna representerade fördelat på 13 dam- och tio herrspelare.

– Jag har blivit superhjälte! Det känns jätteroligt. Det är ju ingenting man är med om varje dag, säger Schelin med ett skratt till SVT Sport.

– Det här känns dels som ett fint sätt att hedra spelare som har varit aktiva himla länge, dels som ett kul grepp för att skapa uppmärksamhet kring VM i Frankrike.

Har blivit ”Lotta Lightning”

Stjärnorna kommer nu att vara tillgängliga för olika evenemang inför VM, men Schelin har i dagsläget inget inbokat.

– Vi får se vad som väntar framöver. Jag vet att det är ganska mycket som händer i olika städer dit vi blir utsända, säger hon.

Schelins karaktär har fått namnet ”Lotta Lightning” och hennes superkraft är att hon är snabb som blixten.

– Jag tackade ja till det här uppdraget redan innan jag visste om upplägget, men alla oavsett ålder har väl en förkärlek till superhjältar så det var ganska lätt att haka på. Det känns läckert.

Varför var det viktigt för dig att ställa upp?

– Det kändes som en självklarhet att hjälpa till och stötta ett stort mästerskap på damsidan, inte minst eftersom det är i mitt andra hemland Frankrike. Jag vill hjälpa till så mycket jag kan så det var ingenting att tänka på. Det känns fint bara att ha blivit tillfrågad, säger Schelin.

”Jättefin skara namn”

Några andra av namnen som är med är till exempel amerikanskan Kristine Lilly (mest landskamper i hela fotbollsvärlden med 354 stycken), storbacken Marcel Desailly (VM- och EM-guld med Frankrike samt dubbla Champions League-segrar) och tyskan Nadine Kessler (världens bästa spelare 2014 och trippla CL-titlar).

– Det är en jättefin skara namn med några av de absolut största, säger Schelin.

Hon kan själv inte minnas en liknande satsning från Fifa eller Uefa inför ett stort mästerskap.

– Som spelare har man förstås lite mer tunnelseende och fokuserar på sitt, men jag kan inte komma på något liknande. Damfotbollen växer sig bara större och större och det här känns som ytterligare ett schysst steg i rätt riktning, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer