Lyon under Champions League-matchen mot Juventus i februari. En turnering fransmännen gärna spelar även nästa säsong. Foto: TT Nyhetsbyrån

Lyon ger inte upp – vill ompröva säsongsavslutet

Uppdaterad
Publicerad

Franska storklubben Lyon hamnade utanför Champions League-platserna när coronapademin ledde till en nedstängd säsong. Nu vill klubben ta ärendet till högsta juridiska instans för att få beslutet omprövat.

– Andra juni är ett utmärkt tillfälle att korrigera felen i fransk fotbolls och möjliggöra ett återupptagande av säsongen, skriver Lyons starke man, Jean Michel Aulas i ett öppet brev till Frankrikes premiär- och idrottsminister.

Ligue 1 ställdes in för resten av säsongen och det kan Lyon inte släppa. Nu ämnar klubben föra ärendet till högsta juridiska instans och bollen hamnar i så fall hos Conseil d’État, vars närmaste svenska motsvarighet är Regeringsrätten.

Den högsta förvaltningsdomstolen är Lyons sista hopp sedan en domstol i Paris avslagit klubbens överklagan. Lyon går emot ligaledningens beslut den 30 april om att inte spela färdigt säsongen.

Ligue 1

När coronapandemin stoppade spel i mars låg Lyon på sjunde plats och utanför en placering som ger spel i Europa League.

Jean-Michel Aulas, Lyons ordförande, har även skrivit till den franska regeringen och bett den om stöd för att ompröva beslutet att ställa in ligan. Aulas föreslår den andra juni, då stora delar av Frankrike återigen öppnar upp, som ett passande datum att börja återuppta ligan.

– Andra juni är också en fantastisk möjlighet att korrigera felen i fransk fotboll och möjliggöra en gradvis återupptagande av träningen och säsongen 19/20 med hälsoprotokoll, skriver Aulas till Frankrikes premiär- och idrottsminister.

Även Amiens planerar att gå hela den juridiska vägen. Klubben flyttas ned som en konsekvens av att ligan inte spelas klar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ligue 1

Mer i ämnet