Malmö FF tilldöms segern efter skandalscenerna i Göteborg. Foto: Bildbyrån

Malmö FF tilldöms segern med 3–0

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd har beslutat att Malmö FF tilldöms en 3–0-seger för den avbrutna matchen mot IFK Göteborg. ”Jag tycker att det är oerhört tragiskt att fotbollsmatcher inte får avgöras där de hör hemma, det vill säga på fotbollsplanen”, säger Frank Andersson, ordförande i IFK Göteborg till SVT Sport. Klubben funderar nu om man ska överklaga till Besvärsnämnden, innan den 19 maj.

Den 27 april spelade IFK Göteborg mot Malmö FF på Gamla Ullevi, men matchen bröts efter att gästernas Tobias Sana fått ett knallskott från en Blåvitt-supporter kastat mot sig; det briserade vid hans ben.

Även den assisterande domaren var nära smällen och chockades svårt. Efter en halvtimmes överläggning bröts matchen helt. Det återstod en kvart att spela och det stod 0–0.

– De tilldöms segern enligt huvudregeln, säger Disciplinnämndens ordförande Kerstin Elserth till Fotbollskanalen.

IFK Göteborg hade motsatt sig yrkandet och ville att Disciplinnämnden antingen borde fastställa resultatet till 0–0, alternativt att matchen skulle återupptas eller att matchen skulle ha spelats om.

– Vi upplevde att det var lugnt på läktaren, både under matchen och efter att knallskottet slängdes in. Och att man hade kunnat fortsatta med matchen. Sedan har jag stor respekt för att linjemannen och Tobias Sana blev chockade. Men vårt argument har varit att det faktiskt finns en fjärde domare som man hade kunnat använda i det läget, säger IFK-ordföranden Frank Andersson till SVT Sport. 

– Men nu är det som det är, och disciplinnämnden har tagit ett beslut om att Malmö ska vinna med 3-0. Så nu får vi analysera beslutet och sedan vi fundera på om eller hur vi ska gå vidare, säger Andersson.

Hur tänker du spontant, tänker ni ta det vidare?

– Vi ska ta det lugnt, och fundera på detta någon eller några dagar. Vi har ända till den 19 maj, då det senast ska vara inne. Så jag vill inte svara på det, utan vi ska gå igenom det här och så får vi se hur det ser ut.

Malmö FF tillfreds

Malmö FF:s vd Niclas Carlnén är nöjd med disciplinnämndens beslut men inte särskilt överraskad.

– Alla indikationer pekade åt det här hållet och beslutet är i linje med det regelverk som finns i dag, säger han till TT.

Trots att dagens beslut var till MFF:s fördel tycker han att man i framtiden borde göra det möjligt att i större utsträckning låta matcherna avgöras på planen.

– Utifrån det regelverk som finns i dag är vi nöjda. Men inför framtiden kan vi känna att man kanske ska sträcka sig ännu längre för att spela färdigt matcherna på plats och att det blir det sportsliga som går först. Men om man skulle göra det just i den här matchen kan jag inte avgöra.

Disciplinnämndens ordförande Kerstin Elserth säger till TT att nämnden inte fann några skäl att frångå den huvudregel som säger att det lag vars supportrar inte har orsakat att matchen bröts ska tilldömas segern med 3–0.

Det finns även undantagsregler om det finns särskilda skäl eller synnerliga skäl kan vi fatta beslut om att matchen ska återupptas eller spelas om eller att det resultat som stod när matchen bröts, i det här fallet 0-0, ska gälla.

-Men vi kom fram till att vi inte ska använda oss av de här undantagsreglerna. Då har vi stött oss på ett tidigare beslut från vår överinstans besvärsnämnden där de bedömde det så kallade päronfallet för några år sedan. Där sade de att särskilda skäl ska vara exempelvis att huvuddomaren gjort en missbedömning. Och vi menar att så har inte skett i det här fallet, säger Kerstin Elserth.

Nämnden var enig i sitt beslut.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer