• Viktigt meddelande:

    Kraftig rökutveckling från brand i Kivik. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus Läs mer

Foto: Bildbyrån

Analys: Många förlorare i Kindberg-härvan – men vi är bara halvvägs

Publicerad

ANALYS · Daniel Kindberg dömdes till tre års fängelse, Östersunds FK fick ännu en ekonomisk smäll och mitt i det hela står fotbollsförbundet handfallna. Förlorarna är många under tisdagen, ovissheten är stor och Kindberg har rätt då han säger att en returmatch väntar i hovrätten.

Hannes Nyberg

reporter

Det var scener man i fotbolls-Sverige inte är van att se. En av landets tydligaste fotbollsprofiler satt på ett podium i centrala Stockholm och kallade domen ”en rättsskandal”. Han dundrade självsäkert ut sitt budskap, precis som vi är vana att se honom.

Sedan fick han sportfrågan hur det hela känns – och då fick vi se något vi inte är lika vana vid. Han öppnade upp sig om sina barn och hur tufft det hela har varit för dem.

”Kindberg är största förloraren”

Det hela var sorgliga scener för svensk fotboll.

En tidigare allsvensk klubbordförande är just nu dömd till fängelse och en av orsakerna är att han ska ha gynnat Östersunds FK ekonomiskt. Kindberg är den första, och kanske största, förloraren i den här historien. Men det kan förändras, eftersom man ska överklaga till hovrätten.

En annan förlorare är, hur man än vänder och vrider på det, Östersunds FK. Visst, de gick inte i konkurs och de löper just nu inte risk att tvångsdegraderas från allsvenskan. Men om frånvaro av bottenlöst mörker är att det enda att glädja sig åt går det inte särskilt bra.

”Tog på sig en för stor kostym”

Efter att tidigare ha charmat fotbolls-Sverige och även delar av fotbolls-Europa då frontfigurerna hette Potter, Sema och Ghoddos har de positiva rubrikerna varit lätträknade 2019. De som har fått uttala sig mest har varit en pressansvarig, tillfälliga tjänstemän och styrelsemedlemmar. Det säger det mesta om läget i klubben.

Till slut löste de alltså den mest akuta ekonomiska krisen men faktum kvarstår att de under framgångssagan, som kröntes med Europa League-äventyret, tog på sig en kostym som nu har blivit alldeles för stor för att bära.

Elitlicensen kan bli ett problem framöver och i dagens dom ingick en företagsbot på 500 000 kronor som inte gör det hela lättare. Varken ekonomiskt eller vad gäller klubbens anseende.

Apropå klubbens anseende verkar Kindberg ha bilden att hela fotbolls-Sverige står bakom honom. På presskonferensen pratade han om meddelanden från ledare och tränare. Han fick det att låta som att åklagaren och tingsrätten är de enda som inte står på hans sida. En sökning på sociala medier ger inte den bilden.

”Tandlöst av förbundet”

Den tredje förloraren, som jag ser det, är Svenska Fotbollförbundet. Licensnämnden inledde med att anmäla Östersunds FK och då hette det att man kunde flyttas ner i seriesystemet om man gjort sig skyldig till ekonomiska oegentligheter som allvarligt skadat idrottens anseende.

Det var i mars och då vi nu är i november vet vi ännu inte om Östersund har skadat idrottens anseende. Det på grund av en bedömning att preskriptionstiden hade gått ut. Bedömning är för mig nyckelordet då disciplinnämnden helt enkelt gjorde bedömningen att det i juni 2018 hade framkommit tillräckliga uppgifter för att göra en anmälan. Den bedömningen kunde ha gjorts annorlunda och i sådana fall hade allt kunnat se annorlunda ut.

Fotbollförbundet har alltså inte tagit ställning till ifall Östersund har skadat idrottens anseende och då är tidigare ordförande Kindberg ändå dömd till fängelse. Det är för mig tandlöst och det gör förbundet till en tredje förlorare.

Men som tidigare nämnt, vi är inte klara nu. Det hela ska tas upp i en hovrätt och inte heller i något av de andra spåren i den här historien lär det sista ordet vara sagt. Många ligger under i halvtid – och det krävs en rejäl upphämtning för att komma ut som vinnare.

Mer om Kindberg-domen här:

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
ÖFK tvingas böta efter Kindberg-domen

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.