Pelé vid sitt eget museum i Santos 2019. Foto: TT

Maracana blir ”Kung Pelés stadion”

Uppdaterad
Publicerad

Världens kanske mest ikoniska fotbollsstadion, Maracana, i Rio de Janeiro kommer att byta namn till ”Kung Pelés stadion” för att hedra den trefaldige världsmästaren.

Det är lagstiftarna i delstaten Rio de Janeiro som föreslagit att arenan som byggdes inför VM 1950 ska byta namn efter 80-åringen.

Det fullständiga namnet på arenan kommer att bli, det blir officiellt efter att guvernören godkänt beslutet: ”Edson Arantes do Nascimento – Rei Pelé stadion”, vilket bygger på Pelés fullständiga namn och det portugisiska ordet ”rei” som betyder kung, skriver BBC.

Gjorde sitt 1000:e mål på Maracana

Pelé gjorde karriärens 1000:e mål på arenan för sitt Santos mot Vasco da Gama 1969.

Arenans officiella namn i dag är ”Estádio Jornalista Mário Filho”, efter en journalist som verkade för att arenan, som sägs ha tagit in 200 000 åskådare i VM-finalen 1950, byggdes under slutet av 1940-talet.

Den har dock blivit ”Maracana” i folkmun efter namnet på området.

Pelé står redan staty utanför Maracana.

VM-finalen 2014 för herrar spelades där och Sveriges damer tog OS-silver där 2016. Sverige tog brons vid VM 1950.

Arenan tar i dag efter flera renoveringar 78 838 åskådare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.