Markus Johannesson: ”Damallsvenskan blir urvattnad”

Uppdaterad
Publicerad

Filippa Angeldahl är senast i raden damallsvenska stjärnor som lämnat för WSL i England. Positivt för det svenska landslaget, sämre för de svenska klubblagen, spår SVT Sports fotbollsexpert Markus Johannesson.

– För damallsvenskan är det jättejobbigt att vi tappar de här profilerna, den blir urvattnad, säger han i Sportnytt.

För det svenska landslagets skull är det bara positivt att allt fler svenskor numera spelar i europeiska storklubbar menar Johannesson.

– Vi såg det inte minst i OS nu. Det är många spelare som har tagit kliv för att de spelar stora matcher i bra klubblag.

Women's Super League

Men för inhemska fotbollen krävs det att man omfamnar och förvaltar sin nya roll i fotbollshierarkin.

– Sverige måste bli en plantskola. Vi måste vara en plattform för spelare i Norden som ska ta nästa steg ut i Europa. Så hoppas vi att övergångssummorna ökar ytterligare, säger han och lägger till: 

– Det var bra pengar för Hanna Bennison till Evertion. De pengarna behöver komma in i svensk damfotboll så att man kan satsa ännu mer på de yngre och bli den här plantskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Women's Super League

Mer i ämnet