Arkivbild. Svensk Elitfotbolls generalsekreterare, Mats Enquist. Foto: Patric Söderström/TT/Thomas Johansson/TT

Mats Enquist efter beskedet: ”Vi åker ut med badvattnet igen”

Uppdaterad
Publicerad

Taket på 50 åskådare vid publika sammankomster kvarstår i vissa delar av landet när ytterligare fyra regioner skärper sina råd.

Svensk Elitfotbolls generalsekreterare, Mats Enquist, är uppgiven efter torsdagens besked.

– Vi åker ut med badvattnet igen för det är ingen som vill lyssna på oss, säger han till SVT Sport.

För en vecka sedan kom regeringen med beskedet att publiktaket skulle höjas från 50 till 300 personer på landets sportarenor från och med 1 november.

I förrgår meddelade Region Skåne att 50-gränsen blir kvar där, och under torsdagen kom samma besked från Stockholm, Uppsala, Västra Götalands och Östergötlands län. Detta drabbar elitidrotten på många plan och ser man till den svenska elitfotbollen, där man hade sett fram emot att få ta emot 300 åskådare inom kort, fråntas många klubbar nu den möjligheten.

Svensk Elitfotbolls generalsekreterare, Mats Enquist, om torsdagens besked:

– Jag har förståelse i en pandemi att man måste göra kraftiga åtstramningar. Men jag tycker att vi har visat att vi kan ta ett väldigt stort ansvar i fotbollen och har klarat av detta i över 450 matcher utan att bidra med smittspridning, säger han till SVT Sport och fortsätter:

– Då blir det väldigt jobbigt när den här frågan skjutits fram och tillbaka mellan olika nivåer. Den var först hos regeringen, sedan Folkhälsomyndigheten och sedan hoppade den emellan flera gånger. Nu har den plötsligt landat på lokala smittskyddsmyndigheter i stället. Det är bara att konstatera att vi fortfarande särbedöms medan andra verksamheter börjar få restriktioner på en nivå där vi redan tagit det frivilligt. Då blir vi fortfarande undantagna att vi inte får ha några gäster överhuvudtaget på arenorna.

Du är besviken på dagens besked?

– Nej, jag är snarare uppgiven. Det verkar inte hjälpa vad vi än gör. Vi har en väldigt bra track record från elitfotbollen i år under brinnande coronakris. Ändå är det vi som ständigt ställs som ett undantag och det är klart att det gör ont.

– Jag vet inte vad jag ska säga snart längre. Det är klart att det är jobbigt i en verksamhet som blöder. Vi åker ut med badvattnet igen för det är ingen som vill lyssna på oss. Jag är helt övertygad om att även under en brinnande pandemi-kris, skulle fotbollen kunna ta ett enormt stort ansvar och se till att vi inte på något vis skulle bidra med smittspridning. Annars skulle vi inte ens själva vilja ta emot publik.

Vad är fokuset nu framöver?

– Vårt huvudfokus nu är att klara av årets allsvenska. Vi har fem omgångar kvar och den är snart över. Det tråkiga är att det blir så oerhört ryckigt. Ena dagen ska vi ha 500 åskådare, sedan blir det 300 och nu inga alls.

Fyra regioner behåller 50-gränsen:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.