Bukayo Saka uttalar sig efter de hatfulla kommentarerna. Foto: Bildbyrån

Bryter tystnaden efter straffmissen: ”Kärlek vinner alltid”

Uppdaterad
Publicerad

Englands Bukayo Saka missade en avgörande straff i EM-finalen mot Italien och fick sedan utstå rasistiska kommentarer.

Nu bryter han tystnaden.

”Det finns ingen plats för rasism eller hat”, skriver spelaren på Instagram.

Den 19-åriga talangen Bukayo Saka byttes in i slutet av EM-finalen mellan England och Italien. Den unge Arsenal-spelaren fick sedan slå en av de avgörande sparkarna när matchen efter förlängning avgjordes på straffar.

Då missade han.

Saka tröstades av den engelska förbundskaptenen Gareth Southgate efter slutsignal, men efter matchen har han på olika sätt fått utstå rasistiska kommentarer på diverse sociala plattformar. Och nu har han uttalat sig för första gången efter händelserna.

”Jag har hållit mig borta från sociala medier i några dagar för att tillbringa tid med min familj och reflektera över de senaste veckorna”, skriver Bukayo Saka på Instagram.

”Jag visste direkt”

Landslagskollegorna Marcus Rashford och Jadon Sancho missade också varsin straff i avgörandet och fick också utstå hatfulla kommentarer. Saka riktar ett meddelande till de sociala medierna Facebook, Twitter och Instagram:

”Jag vill inte att något barn eller vuxen ska tvingas ta emot de hatfulla och sårande meddelandena som jag, Marcus (Rashford) och Jadon (Sancho) tagit emot den här veckan. Jag visste direkt vilken typ av hat jag skulle få ta emot och det är en ledsam verklighet att era kraftfulla plattformar inte gör tillräckligt för att stoppa dessa meddelanden”.

Han väljer dock att lyfta kärlekens betydelse.

”Det finns ingen plats för rasism eller hat av någon form i fotboll eller i samhället. Kärlek vinner alltid.”

KLIPP: Se straffdramat i finalen här (11 juli)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.