Sjöstrand: ”Morön kommer att erbjudas platsen”

Uppdaterad
Publicerad

Morön är det lag som kommer att tilldelas Göteborg Kopparbergs FC plats i Damallsvenskan säsongen 2021, laget som slutade trea i elitettan förra säsongen. Och det är en närmast chockad ordförande som SVT Sport når på telefon.

– Vi har inte sett ett erbjudande ännu. Detta kom väldigt överraskande, säger Moröns ordförande Per-Gunnar Stenvall.

Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand blev tagen på sängen över Göteborgs FC besked att lägga ned elitverksamheten med omedelbar verkan.

– Först och främst är det jättetråkigt när vi ser till klubbens prestationer, och samtidigt väldigt förvånande. Vi har inte fått något formellt besked från föreningen än, och det behöver vi invänta för att kunna hantera de tävlingstekniska aspekterna, säger Håkan Sjöstrand.

Sjöstrand bekräftar att det är Morön från Västerbotten som kommer få erbjudandet att ersätta Göteborg i damallsvenskan.

– Om ett lag drar sig ur, så är det tredjeplacerade laget i elitettan och i det här fallet Morön som ska erbjudas den platsen, säger Håkan Sjöstrand.

”Tagna på sängen”

Hur stor smäll är det här för svensk elitfotboll?

– Vi blev alla tagna på sängen av det här beskedet. Och det är inga indikationer som jag har fått att det här skulle ske. Men samtidigt måste varje förening hantera sina förutsättningar och begränsningar, säger Håkan Sjöstrand.

I Morön är ordföranden Per-Gunnar Stenvall positiv till att klubben kan ta över Göteborgs plats.

– Vi är inte främmande för att ta över den allsvenska platsen. Som klubb strävar vi alltid uppåt och blir vi erbjudna den allsvenska platsen så vill Morön ha platsen i Damallsvenskan, säger Stenvall

– Ett sådan här sent beslut från Göteborg kräver ju mer jobb och planering. Det återstår också att se om Skellefteå som stad vill ha ett damallsvenskt lag. Men blir vi erbjudna platsen så vill Morön bli ett lag i Damallsvenskan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.