Organisationen Danska Flyktinghjälp bryter samarbetet med fotbollsspelaren Nadia Nadim Foto: TT/Instagram

Efter ambassadörskapet – Danmarks största hjälporganisation bryter samarbetet

Uppdaterad
Publicerad

Den danska fotbollsstjärnan Nadia Nadim blev ambassadör för fotbolls-VM i Qatar.

Nu bryter Danmarks största humanitära organisation sitt samarbete med 34-åringen.

– Tyvärr har vi inte rådfrågats i beslutet om hennes ambassadörskap för fotbolls-VM i Qatar, vilket vi uppenbarligen tycker är problematiskt, säger Kasper Viebke, insamlingsansvarig för DRC till B.T.

I början av april kom det fram att den danska fotbollsstjärnan Nadia Nadim, tagit rollen som ambassadör för herrarnas fotbolls-VM i Qatar. Ett beslut som fick hård kritik.

Nadim föddes i Afghanistan men flydde landet till Danmark, när hon var tolv år gammal efter att hennes far dödats av talibanerna.

Danskan har varit ambassadör för Dansk Flyktinghjälp, men inte längre.

Efter beslutet att förorda Qatar-VM väljer organisationen att bryta samarbetet. Dansk Flyktinghjälp är landets största humanitära organisation.

”Vi har haft en fin dialog med Nadia och tagit ett ömsesidigt beslut om att avsluta samarbetet”, skriver organisationen i ett mejl till B.T.

– Tyvärr har vi inte rådfrågats i beslutet om hennes ambassadörskap för fotbolls-VM i Qatar, vilket vi uppenbarligen tycker är problematiskt och inte stämmer överens med de mänskliga rättigheternas värderingen vi DRC (Danish Refugee Council) kämpar för varje dag, säger Kasper Viebke, insamlingsansvarig för DRC till B.T.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.