Nadia Nadim får hård kritim för att hon är ambassadör för fotbolls-VM. Foto: TT/Bildbyrån

Nadia Nadim VM-ambassadör – kritiseras hårt

Uppdaterad
Publicerad

Danska fotbollsstjärnan Nadia Nadim är ambassadör för herrarnas fotbolls-VM i Qatar, det bekräftar Internationella fotbollsförbundet Fifa i ett mejl till danska TV2.

Hon får hård kritik från flera håll.

Den 34-åriga anfallaren, som varit i storklubbar som Manchester City och Paris Saint-Germain och nu spelar i amerikanska Racing Louisville, skapade rubriker i fredags på första april då hon publicerade nyheten på sina sociala medier och sedan avfärdade det hela som ett aprilskämt.

Nu står det däremot klart att Nadim, som tidigare kritiserats för sitt skönmålande av Qatar, är ambassadör för mästerskapet som inleds i november.

Korruptionsanklagelser

Nadims samarbete med Fifa och VM är kontroversiellt av flera anledningar. Framför allt eftersom mästerskapet omgärdats av korruptionsanklagelser och landet anklagas för brott mot mänskliga rättigheter.

Nadim föddes i Afghanistan, och hon bodde där fram tills hon tolv år gammal flydde från landet till Danmark, efter att hennes far avrättats av talibanerna. Och just talibanerna har täta band med regimen i Qatar.

”Vi måste ta avstånd”

Nadim har fått hård kritik från flera håll för sitt samarbete med VM-arrangörerna.

– Vi måste ta avstånd från de saker som sker där borta. Som ambassadör anser jag att man skönmålar det som pågår i Qatar. Det kan vi som Spelarförening och landslag inte stå för, säger exempelvis den danska spelarföreningens ordförande Jeppe Curth, till danska TV2.

Nadia Nadims agent är svenske Michael Kallbäck.

– Jag har inga kommenterar till det. Om det kommer att sägas något så är det hon som kommer att säga det, säger han till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.