Agenterna om damfotbollens utveckling: ”Lönerna går upp”

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att den internationella damfotbollen går framåt växer en allt större marknad fram.

På fyra år har de globala övergångssummorna nästan fyrdubblats.

– Är man en toppspelare i dag kan man tjäna väldigt stora summor sett med damfotbollsögon, säger Lisa Ek i SVT Sports serie ”Flytten från damallsvenskan”.

Damfotbollens globala övergångssummor har gått från totalt 5,6 miljoner kronor 2018 till 19,7 miljoner kronor 2021, enligt siffror från internationella fotbollsförbundet Fifa.  

Det är fortfarande ljusår från herrfotbollens övergångssummor (totalt 4,9 miljarder kronor 2021) men ändå ett tydligt tecken på att marknaden och intresset för damfotbollen ökar. 

Flytten från damallsvenskan

– De traditionellt stora herrklubbarna har kommit på att 50 procent av jordens befolkning är kvinnor. Så för att stärka sitt varumärke investerar man i ett damlag. Och när många klubbar gör det här ungefär samtidigt, det sker nu på sex-sju åtta platser i Europa och USA, blir effekten att lönerna går upp och efterfrågan på spelare ökar, säger Lisa Ek.

”Nu törs klubbarna skriva längre avtal”

En annan spelaragent med insyn är Michael Kallbäck, som företräder både dam- och herrspelare. Bland hans klienter finns bland annat danska stjärnan Nadia Nadim och svenska landslagsspelaren Hanna Glas.

– Tidigare har spelare oftast spelat på ettårskontrakt. Nu så törs klubbarna på ett annat sätt skriva längre avtal. Innan gjordes inte det på grund av ekonomin, de visste inte om de hade råd att ha spelarna kvar längre än ett år, säger Kallbäck.

Han upplever att fotbollsklubbarna i dag vågar tänka mer långsiktigt.

– Nu kan de lägga ner det som krävs för att skriva ett treårskontrakt. Det går ju hand i hand med att vi ser ökade transfersummor. Säljer du en spelare för någon miljon eller två, har du pengar att återinvestera i klubben.

Se hela serien ”Flytten från damallsvenskan” på SVT Play.

De flesta övergångar sker som Bosman

En majoritet av alla övergångar på damsidan, 87 procent enligt Fifas siffror för 2021, sker fortfarande utanför kontrakt. 

Ekonomiskt har det lyfts fram som ett problem eftersom det leder till att de flesta övergångar sker som Bosman. Det vill säga att spelaren värvas till en ny klubb efter att kontraktet löpt ut, och att affären därför inte genererar några övergångspengar till klubben spelaren lämnar.  

Hade spelaren istället gått innan utgånget spelarkontrakt måste den nya klubben ”köpa ut” spelaren från sitt nuvarande avtal, vilket ger en övergångsersättning till klubben spelaren lämnar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flytten från damallsvenskan

Mer i ämnet