Foto: Bildbyrån/SVT

Nannskog: ”Byt till höst-vår”

Uppdaterad
Publicerad
På grund av coronautbrottet har allsvenskan skjutits upp.
SVT Sports expert Daniel Nannskog anser att det är dags att lägga om och börja spela höst-vår i stället för vår-höst.
– Om det är någon gång man ska titta ordentligt på att flytta över till höst-vår så är det nu. Då får klubbarna tid på sig att förbreda sig på ett bra sätt, säger Nannskog.

Planen var att allsvenskan för herrar skulle ha dragit igång den här helgen. Men coronapandemin har skjutit fram serien. Förhoppningen är att dra igång det svenska seriespelet i juni.

– Jag har väldigt svårt att se att vi kan komma igång i juni. Jag hoppas verkligen att vi kan komma igång då, men läget just nu får mig att tvivla. Med tanke på allt jag läser och allt jag ser har jag svårt att se vi ska få ordning på det till dess, eller att viruset bara ska försvinna. Jag hart svårt att se att det ska vara löst till juni, säger SVT Sports expert Daniel Nannskog.

”Då kan vi inte köra igång”

Folkhälsomyndigheten har sagt ja till träningsmatcher, om det högst är 50 personer på plats. Man skriver även att man ska ”undvika närkontakt mellan idrottsutövare”. Men Nannskog menar att det inte går att göra så under tävlingssäsongen.

– Då kan vi inte köra igång det, självklart måste det finnas närkamper. Och gör man mål så är det klart man kramar varandra, och det är ju inte det bästa nu.

Nannskog anser att serierna inte ska dra igång förrän man har fått grönt ljus till närkamper. Han menar också att det är läge att på allvar börja diskutera om att byta säsongsupplägget från vår-höst till höst-vår.

– Jag har varit förespråkare för det tidigare. Vi spelar just nu vår-höst, jag ser gärna att vi spelar höst-vår. Dels för coronautbrottet, och att man då kanske kör igång i auguist. Ta ett break i början av december för att sen dra igång i slutet av februari, som man gör i Danmark. Sen håller det på till maj, säger han.

”Vill gärna se att vi närmar oss Europa”

– Jag vill gärna se att vi närmar oss Europa. Som när Malmö FF mötte Wolfsburg, man blir bättre förberedd för det om man spelar höst-vår. Om det är någon gång man ska titta ordentligt på att flytta över till höst-vår så är det nu.

– Då får klubbarna tid på sig att förbreda sig på ett bra sätt. Som det är nu får vi inte resa, klubbar får spela i närområdet. Det är stor fördel för klubbarna i Stockholm som kan spela mot varandra. Tänk Östersund, vilka ska de möta? Ett division 4-lag. De sportsliga grunderna blir orättvisa.

SE MER: Nannskog vid repdragningen i Oxberg (2 mars 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Repet vid Oxberg som aldrig dök upp

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet