Daniel Nannskog. Foto: Bildbyrån

Experten: ”Där är Zlatan mästerlig”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige hade inga problem med att avfärda Kosovo. SVT Sports expert Daniel Nannskog är nöjd efter 3-0-segern.

– Zlatan Ibrahimovic, Emil Forsberg och Alexander Isak är plusvarianterna i denna match, säger han efter slutsignalen.

Sverige gästade Kosovo i kvällens VM-kvalmatch och vann med 3-0 efter mål av Ludwig Augustinsson, Alexander Isak och Sebastian Larsson.

SVT Sports expert Daniel Nannskog hymlar inte om att insatsen var bättre nu än i torsdags mot Georgien.

VM-kval fotboll

– Det var verkligen ett steg i rätt riktning. Visserligen möter vi ett Kosovo som inte var lika organiserade som Georgien och Sverige fick lite skönare ytor att spela på, men det är en match där de offensiva pjäserna är plusvarianterna, säger han och fortsätter:

– Kanske blev det för många långbollar i första halvlek, vilket nog var planen, men det blev också lite för mycket hawaii-fotboll. Den långa bollen var dock effektiv i och med att Zlatan var mästerlig på att ta emot eller ta ner bollen.

”Lysande”

Just Ibrahimovic, som stod för två nya målgivande passningar, hyllas av Nannskog.

– Han är lysande som uppspelspunkt och vet redan när bollen är i luften vad han ska göra. Ofta hittade han Forsberg, som ihop med Isak också gör en väldigt bra match, och Zlatan är ju direkt inblandad i de två första målen, säger han och fortsätter:

– Däremot saknar man kanske lite att han själv kommer till de stora avslutslägena. Just nu agerar han framspelare i stället. Kanske sparar han målen till ett EM-slutspel.

Är han mer av en lagpappa nu, som hellre serverar än avslutar själv?

– Jag tycker att han inte visar prov på egotendenser, utan gör det absolut bästa för laget. Det är härligt att se. I hans kroppsspråk finns inga spår av att han ska göra målen. Han tigger inte bollen när han inte ska ha den. Det känns som att han är en i gänget som passar in i Janne Anderssons sätt att spela och att han inte kväver de andra.

”Olsson kan mycket bättre”

När det gäller andra spelare lyfter Nannskog fram målskytten Isak som en positiv offensiv kraft, men vill också se mer av vissa.

– Vi har en del sparkapital och då tänker jag på Kristoffer Olsson. Vi vet att han kan mycket bättre än vad han visar upp nu. Han känns inte som den gamla Olsson som styr spelet. Förhoppningsvis får han ordentligt med speltid i Krasnodar inför EM, säger han och fortsätter:

– Även Mikael Lustig och Sebastian Larsson känns ringrostiga, vilket inte är så konstigt då ingen av dem är i säsong. Klart är ändå att det finns sparkapital i de två och i Olsson.

Segern innebär att Sverige toppar kvalgruppen före bland annat Spanien, som tidigare i kväll avgjorde sent mot Georgien.

KLIPP: Nannskog om Zlatans comeback (25/03-21)

Världsmästerskapet Kvalet UEFA

Kosovo logo

Kosovo

0 - 3

Sverige logo

Sverige

Fadil Vokrri Stadium, Pristina
Publik: 0
Domare: Tamás Bognár

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-kval fotboll

Mer i ämnet