Karl-Erik Nilsson anser att fansen är viktiga i ett fotbolls-EM. Foto: Bildbyrån

Nilsson om fotbolls-EM: ”Hoppas det har klingat av då”

Uppdaterad
Publicerad

Flera evenemang runt om i världen ställs in eller skjuts upp på grund av coronaviruset.

Sommarens fotbolls-EM hotas också men Uefas vice ordförande Karl-Erik Nilsson hoppas mästerskapet ska bli av – med publik.

– Förhoppningen är att, det stora corona-hotet vi ser i dag ska ha klingat av i tillräcklig omfattning för att EM ska kunna genomföras, säger Karl-Erik Nilsson till SVT Sport.

Pandemin med coronaviruset har även drabbat idrotten ordentligt.

Stora sportevenemang har antingen tvingats ställa in eller flyttas framåt i tiden.

Kring sommarens fotbolls-EM råder det också stor oro bland flera fans om mästerskapet ska bli av eller inte.

Uefas vice ordförande (och SvFF:s ordförande) Karl-Erik Nilsson hoppas dock på att det ska gå att mästerskapet ska gå att genomföra.

– När det gäller sommarens EM som startar 12 juni finns inga förändrade planer i nuläget utan förhoppningen är att tävlingarna kan genomföras som planerat, säger Karl-Erik Nilsson till SVT Sport.

– Uefa följer utvecklingen noga och har en särskild arbetsgrupp som jobbar med corona-relaterade frågor. Utvecklingen följs dag för dag och i nära dialog med såväl WHO som nationella myndigheter.

”Vore mycket olyckligt”

En lösning som blivit inom bland annat Champions League-fotbollen har varit spel inför tomma läktare. Men det är Nilsson skeptisk till.

– Det är en hypotetisk fråga och inget jag vill spekulera i. Strikt formellt är det ju möjligt, men är det lämpligt? Mycket tveksamt, men framförallt vore det ju oerhört olyckligt. Fotbollen behöver sina fans!

Enligt Nilsson finns inget datum när Uefa måste ta ett beslut i frågan.

– Uefa kommer självklart att fortsätta dialogen med berörda myndigheter och förhoppningen är att, med tanke på att EM ligger nästan tre månader bort, det stora corona-hotet vi ser i dag ska ha klingat av i tillräcklig omfattning för att EM ska kunna genomföras.

Här är kaoset i sporten efter coronaviruset (12 mars 2020)

SE MER: Sveriges regering stoppar evenemang med över 500 personer

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.