Lisa Baird. Foto: TT

Efter anklagelserna – ligachefen för NWSL avgår

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska damfotbollen skakas av uppgifter om sexuella övergrepp.

Nu avgår proffsligan NWSL:s kommissionär Lisa Baird, meddelar de via sociala medier.

Bakgrunden är en stor publicering av sportsajten The Athletic där meriterade tränaren Paul Riley anklagas för flera fall av sexuella övergrepp.

Sajten har pratat med ett dussintal spelare som har coachats av Riley, varav två har klivit fram med namn: Sinead Farrelly och Meleana Shim.

Farrelly, som spelat under Riley för olika klubbar, berättar i The Athletic hur tränaren ska ha utnyttjat sin ställning för att bland annat tvinga till sig sex.

Riley själv har svarat i ett mejlsvar att ”en majoritet av anklagelserna är helt osanna” och att han aldrig har haft sex med, eller gjort sexuella närmanden mot, dessa spelare.

”Låt deras huvuden rulla”

Uppgifterna har fått flera av USA:s största landslagssstjärnor att se rött.

”Låt deras huvuden rulla”, skrev bland annat Megan Rapinoe.

”Ligan har blivit informerad om dessa anklagelser och har vid ett flertal tillfällen vägrat göra nåt åt saken”, twittrade Alex Morgan.

Den amerikanska proffsligan NWSL valde i går att ställa in samtliga av helgens matcher.

– Den här veckan, och till stor del hela säsongen, har varit otroligt traumatisk för våra spelare och personal, och jag tar fullt ansvar för den roll jag har haft, sade ligans kommissionär Lisa Baird då.

Under lördagsmorgonen, svensk tid, meddelade de också att Baird lämnar sin post.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.