Foto: Bildbyrån

Ny offsideteknologi till fotbolls-VM i Qatar

Uppdaterad
Publicerad

Till vinterns VM i Qatar kommer ny offsideteknologi. Tolv kameror ska sänka beslutstiden från 70 till 20 sekunder.

Under fotbolls-VM i Qatar 2022 kommer domarkåren att få extra hjälp i tuffa offsidesituationer. Fifa introducerade den nya semiautomatiska teknologin (SAOT) som använder sig av flera kameror som analyserar spelarnas rörelser. Det kommer även finnas en sensor inuti bollen.

Bilderna kommer sedan ut till sändande bolag och visas på arenornas skärmar.

En svårbedömd offsideavblåsning har ett snitt på 70 sekunder innan domaren kan ge besked, med nya systemet siktar Fifa på 20–25 sekunder.

– I några fall tar besluten alldeles för lång tid. För VAR-domarna flyger tiden iväg men för spelare, tränare och åskådare känns det som en evighet, sade Pierluigi Collina, Fifas domarchef.

Varje arena i Qatar kommer att ha 12 kameror som analyserar 29 datapunkter på spelarna 50 gånger per sekund. Sensorn i bollen ska ge en mer exakt tidpunkt när bollen passades.

Den data som genereras presenterar sedan en bild som visar huruvida det är offside eller inte. VAR-domaren ansvarar för att presentera resultatet för domaren.

Systemet testades under Arabiska mästerskapen och klubblags-VM.

 ARKIV: Så lät det när SVT:s reporter ringde till VM-hotellen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.