Peter Ueda har lett en ny studie som visar prov på högre risk för demens hos allsvenska fotbollsspelare jämfört med övriga befolkningen. Foto: Bildbyrån/Stefan Zimmerman

Ny studie slår larm om allsvenska spelare: ”En ökad risk”

Uppdaterad
Publicerad

En ny studie visar på ökad risk för demens hos allsvenska fotbollspelare under mitten av 1900-talet.

– Risken var förhöjd med 1,5 gånger jämfört med den övriga befolkningen, säger Peter Ueda, som lett studien, till SVT Sport.

För tre år sedan publicerades en skotsk studie som slog larm om en ökad risk för demens bland fotbollsspelare. Man pekade ut nickar som en riskfaktor och det engelska fotbollsförbundet begränsade antalet nickar som en spelare bör göra på träningar.

Nu presenterar Peter Ueda, biträdande lektor vid Karolinska Institutet, en studie som visar att allsvenska spelare fram till mitten av 1900-talet hade en högre risk för demens än män från den övriga befolkningen.

– Den förhöjda risken för demens sågs bara hos utespelare, inte hos målvakter, vilket stödjer hypotesen att nickar och huvudkollisioner på plan skulle kunna öka risken för demens. Men det är också möjligt att sambandet beror på andra faktorer som utmärker fotbollsspelare, säger Ueda.

”Utgör en extrem”

Han understryker att man inte kan dra några slutsatser gällande risken hos dagens elitspelare – eftersom de behöver följas i ytterligare flera årtionden.

– Vi ska komma ihåg att allsvenska fotbollsspelare utgör en extrem vad gäller exponering av fotboll. Vi ska också komma ihåg att det här är en observationsstudie. Det var andra faktorer än fotboll som ökar risken för demens, säger Ueda.

Han fortsätter:

– Sedan lever fotbollsspelare lite längre i snitt jämfört med övriga befolkningen. Så det finns andra hälsoutfall som är bättre vad gäller undersökningsgruppen med fotbollsspelare.

Totalt inkluderades 6 000 fotbollsspelare som var aktiva i allsvenskan mellan 1924 och 2019 i undersökningen. Deras hälsoregisterdata jämfördes sedan med en kontrollgrupp på över 56 000 män med samma ålder och bostadsort.

MER FOTBOLL: Se Jesper Karlssons nya drömmål – mot Lazio:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Jesper Karlssons superträff mot Lazio

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.