Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när SVT Sport förklarar konflikten om kollektivavtalet. Foto: Bildbyrån

Ödesmöte avgör damallsvenskans framtid

Uppdaterad
Publicerad

Spelarna i damallsvenskan och elitettan har varit utan kollektivavtal sedan förra hösten. Enligt uppgifter till SVT Sport samlas Elitfotboll dam (EFD), Spelarföreningen, Arbetsgivaralliansen och Unionen till ett möte på onsdag.

– I teorin och praktiken kan vi inte bedriva elitfotboll i någon förening om ett avtal inte kommer på plats, säger en klubbrepresentant till SVT Sport.

På mötet på onsdag ska parterna försöka komma överens om ett nytt kollektivavtal. Elitfotboll dam som representerar klubbarna vill sluta ett avtal med Unionen likt avtalen i herrallsvenskan och exempelvis ishockey och handboll. Spelarföreningen har istället velat att ett avtal ska tecknas direkt med dem, likt det tidigare avtalet. Men enligt Tomas Hoszek, generalsekreterare på EFD, kan nu Spelarföreningen tänka sig att förhandla med Unionen.

– Jag hoppas verkligen att parterna kan komma överens. Det ser ljust ut, eftersom vi träffas, säger Hoszek.

Att parterna kommer överens i närtid är av största vikt. Den 22 november 2023 är det nämligen ett år sedan det förra kollektivavtalet revs. Utan avtalet träder lagen om anställningsskydd i kraft, som på andra arbetsplatser, och efter ett år har den anställde då rätt till fastanställning, som Aftonbladet var först att berätta om. Något som är ekonomiskt omöjligt för de flesta fotbollsklubbar.

– Klubbarna skulle behöva varsla spelarna före den 22 november, säger en klubbrepresentant till SVT Sport.

”Behöver ge och ta”

Enligt uppgifter till SVT Sport hölls det i våras ett möte där Spelarföreningen och EFD närmade sig varandra i förhandlingen. Då var ett avtal mellan EFD och Unionen aktuellt, tillsammans med ett tilläggsavtal med Spelarföreningen med inkomstförsäkring.

Rosengårds ordförande Håkan Wifvesson är en av dem som hoppas på en lösning av konflikten även om han inte vill kommentera vad det skulle innebär om något avtal inte kommer på plats på onsdag.

– I förhandlingar behöver vi ge och ta och se till att det blir så bra som möjligt för båda parter. De viktigaste i förhandlingen nu är att man sätter sig och kommer överens, säger han till SVT Sport.

SVT Sport har sökt Spelarföreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.