Östersunds FK har ett ansträngt ekonomiskt läge. Foto: Bildbyrån

ÖFK:s konkursräddning säkrar inte elitlicens

Uppdaterad
Publicerad

Östersunds FK har skrivit upp spelartruppens värde med 60 miljoner för att undslippa konkurs.

Men det är inte en möjlig lösning för att fixa elitlicensen för 2021.

– Nej, då kan man inte göra på det här sättet och det vet alla klubbar, säger Kjell Sahlström, ekonomichef på Svenska fotbollförbundet, till SVT Sport.

I fjol gick Östersunds FK med förlust med drygt 50 miljoner kronor och har haft ett negativt kapital på drygt 20 miljoner kronor.

Senast den 3 juni måste det negativa kapitalet vara återställt och för att undvika konkurs har Östersunds FK skrivit upp spelartruppens värde – från 4,5 miljoner kronor till 64,9 miljoner kronor.

– I enlighet med aktiebolagslagen får tillgångar tas upp till ett högre värde än det bokförda för att påvisa att vi har återställt det egna kapitalet i enlighet med aktiebolagslagen, så det är därför vi har gjort det, säger Maria Wilén, ordförande i Östersunds FK Elitfotboll AB, till SVT Sport.

”Kan inte göra på det här sättet”

Men när det gäller elitlicensen, som regleras av Svenska fotbollförbundet, går det inte att att använda speltruppens värde för att godkännas.

– Nej, då kan man inte göra på det här sättet och det vet alla klubbar, säger Kjell Sahlström, ekonomichef på Svenska fotbollförbundet, till SVT Sport.

– Att de gör en kontrollbalansräkning har med aktiebolagslagen att göra och ligger utanför Svenska fotbollförbundets regelverk och område.

Maria Wilén är medveten om att det krävs andra ekonomiska lösningar för att få elitlicens för 2021. Elitlicensen för 2020 är redan säkrad för ÖFK.

– Där måste vi arbeta med de anvisningar som Svenska fotbollförbundet har gällande ekonomiska kriterier, säger Wilén och fotsätter:

– Bara en vecka tillbaka skickade vi in en handlingsplan till förbundet rörande hur vi då ska arbeta för att återställa det egna kapitalet under 2020.

Ovanligt tillvägagångssätt

Kjell Sahlström har arbetet med ekonomi inom Svenska fotbollförbundet i 20 år och säger att det är sällsynt att idrottsklubbar använder spelartruppens värde för att undvika konkurs.

– Det är väldigt ovanligt att man har ett idrottsaktiebolag som gör kontrollbalansräkning. Jag kan inte komma ihåg att vi haft någon inom fotbollen i alla fall, hur det är i andra sporter törs jag inte säga. Men jag har ingen erfarenhet av det i fotbollen.

– Klubbar som har bolagiserat sin verksamhet har aldrig hamnat i den här situationen helt enkelt. De har haft tillräckligt stort eget kapital i bolaget så därför har det inte uppstått tidigare i fotbolllen.

Wilén lyfter fram domen mot Saman Ghoddos som en stor del av Östersunds ekonomiska problem.

Efter kontraktsbråk anmälde spanska Huesca Ghoddos och ÖFK till Fifa – och fick rätt. Fifa dömde ÖFK och Ghoddos att betala ett skadestånd på 40 miljoner

– Det är väl inte så många klubbar som hamnat under en dom som den med Saman Ghoddos, där han fick en dom på sig och där vi då pådöms vara solidariskt ansvariga. Den är ju väldigt unik den situationen och det är ju därför vi har behövt nyttja det här, säger Wilén.

ARKIV: ÖFK behöver externa finansiärer för att rädda klubben (26 februari 2020)

Elitlicens

Svenska fotbollförbundet har sedan 1 januari 2002 infört särskilda ekonomiska krav på klubbarna i Allsvenskan och Superettan samt från och med 2005 även Damallsvenskan.

Utöver en rad ekonomiska anvisningar så får elitföreningarna inte ha ett negativt eget kapital, vid årsbokslut/årsredovisning.

Beslut om klubbarnas elitlicens fattas varje år och hanteras av licensnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.