Klassiska Örgryte kan ta över Göteborgs plats. Till höger: Örgrytes ordförande Joacim Nordh. Foto: Bildbyrån

Klassiska Örgryte kan ta över Göteborgs plats

Uppdaterad
Publicerad

Klassiska Örgryte IS har kallat till ett extra styrelsemöte i kväll.

Detta för att diskutera ett eventuellt övertagande av damallsvenska mästarlaget Göteborg FC.

– Jag tycker att det är min skyldighet att ställa frågan till vår styrelse och se vad det finns för möjligheter, säger klubbens ordförande Joacim Nordh till SVT Sport.

Under tisdagen meddelade Göteborg FC, som blev svenska mästare i november, att de lägger ned hela sin elitverksamhet.

De stora frågorna nu är vad som händer med de 17 spelarna, flertalet på landslagsnivå, samt Göteborgs plats i damallsvenskan.

En lösning skulle kunna vara att en befintlig förening tar över verksamheten, och just detta ska Örgryte IS diskutera på ett extra styrelsemöte klockan 17.00 i dag.

– Vi ska utvärdera frågan. Vi har organisationen för det och har redan ett damlag som vunnit division fyra. Det vi har sagt med vår damverksamhet är att det ska få växa försiktigt och kontrollerat, vi har inte satt något tidsschema för när vi ska vara i eliten, men när det här dök upp så tycker jag att det är min skyldighet att ställa frågan till vår styrelse. Det här var absolut inget man såg komma, säger Joacim Nordh, ordförande i Öis, till SVT Sport.

Tror inte på ett ”Real Göteborg”

Nordh säger att han inte har tagit någon kontakt med Göteborg ännu. Frågan han kommer att ställa frågan till styrelsen är hur föreningen ska jobba med damfotboll framöver.

– Antingen fortsätter vi på den inslagna vägen och försöker växa med det vi redan har eller så integrerar vi Göteborg i Örgryte med allt vad det innebär. Men det är förstås en stor fråga, det handlar om en hel klubb som ska in hos oss. Förhoppningsvis beslutar vi oss om en inriktning i kväll, men sedan återstår mycket arbete, säger han och fortsätter:

– Jag tror absolut inte att vi är ensamma om att vara intresserade, det skulle vara väldigt konstigt i så fall.

Kan det rentav bli aktuellt med ett slags ”Real Göteborg”, en sammanslagning av flera klubbar?

– Nej, det tror jag inte. Går vi in i detta så är det Öis som gäller, säger Joacim Nordh.

Häcken: Vi utesluter inget

SVT Sport har också varit i kontakt med BK Häcken och ställt frågan om de skulle vara intresserade av att ta över den damallsvenska platsen om det är möjligt.

– Just nu ligger inte frågan på vårt bord. Nyheten är så färsk och det kommer nya uppgifter hela tiden. Men jag tycker att Göteborg som fotbollsstad förtjänar ett lag i högsta serien och det vore dumt för oss att utesluta någonting, säger Marcus Jodin, klubbchef.

Enligt Svenska Fotbollförbundet är tiden knapp för ett nytt Göteborgslag.

Gais ordförande Jonas Andersson säger till SVT Sport att det inte är aktuellt att ta över Göteborg FC.

KLIPP: Markus Johannesson: ”Helt plötsligt rycks allt undan för spelarna”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.