Göteborg FC:s styrelseordförande Peter Bronsman meddelade att elitverksamheten lades ner. Hade ett möte dagarna efter att beslutet togs – utan att säga ett ljud. Foto: Nyhetsbyrån TT/Bildbyrån.

Ordförande sa inte ett ljud – trots möte med spelarna

Uppdaterad
Publicerad

Den 17 december beslutade styrelsen att Göteborg FC skulle lägga ner elitverkamheten.

Några dagar senare hade ordföranden Peter Bronsman möte med spelarrådet – utan att säga ett ljud.

– Det hade inget med det här att göra. Det är inte så det funkar, säger han till SVT Sport.

Strax före lunch kom Göteborg FC med ett minst sagt överraskande beslut – elitverksamheten läggs ner.

– Vi fick informationen på ett telefonmöte. Vi är jättechockade och ledsna och förvirrade och vet inte alls vad som ska hända, sa landslagsstjärnan Elin Rubensson till SVT Sport.

Enligt Göteborg FC:s styrelseordförande Peter Bronsman är det ”bra för Göteborgs och svensk damfotboll på sikt”. För SVT Sport utvecklar han ytterligare.

– Andemeningen var enkel 2003. Det fanns inga allsvenska damlag i Göteborg, herrlagen hade inga damverksamheter. Då startade vi upp tillsammans med politikerna i Göteborg. Det var för att skapa ett intresse för unga tjejer. Det behövdes elitlag för att de ska kunna skapa idoler, säger han och fortsätter:

– Det har vi lyckats jättebra med. Det var 18 år sedan, det var inte i förrgår. Åren går mycket fort och i slutet på 2020 har de allsvenska herrlagen i Göteborg numera damlag. Det tycker vi är jättebra. Vi tycker damlagen ska vara inne i herrklubbarna för att göra det rättvist för tjejerna. En klubb ska innehålla både damer och herrar.

Ingen spelare fick information

Den 17 december tog Göteborg FC:s styrelse beslut om att ligga ner elitverksamheten. Några dagar senare hade Peter Bronsman ett möte med spelarrådet.

– När man har möte med spelarrådet så tar de upp en del punkter. Det var inget diskussionsmöte, det var synpunkter de ville framföra till mig. Det hade inget med det här att göra, säger Bronsman.

Men du tyckte inte att ni behövde pratat om nedläggningen trots att det var beslutat?

– Det är inte så det funkar. Spelarna har kontrakt och det är vad vi värnar om. Vad som sägs på olika möten kan man alltid diskutera – vad som är rätt eller fel. Vi har varit så öppna som vi har kunnat. Vi har hållit på saker till vi vet om de besluten vi tar är helt rätt. Nu är vi helt säkra om att det är rätt beslut.

Så ni hade inget möte med någon spelare om det här?

– I en sån här fråga har vi aldrig det.

”Det är en styrelsefråga”

Varför inte då?

– Det är en styrelsefråga.

Beslutet togs som sagt den 17 december. Det var dagen efter Göteborg åkte ur Champions League efter förlusten mot Manchester City.

– Alla beslut man tar i en förening beror ju på någonting. Det kan bero på många saker, men förlusten mot City var inte avgörande.

Men den var bidragande?

– Det var den säkert, men det är det många saker som är det. Man vill ta beslut som är bra för framtiden. Vi vill damfotbollen väl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.