Lisa Dahlkvist har bestämt sig för ett år till med Umeå som blev degraderat till Elitettan. Foto: TT

Funderade på att sluta – nu förlänger OS-hjälten Dahlkvist med Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Umeå IK åkte ner i Elitettan efter stor dramatik i den sista omgången.

En stor fråga sedan dess har varit om OS-hjälten från 2016, Lisa Dahlqvist, skulle välja att avsluta karriären.

Men nu kan Umeå glädja sig åt att 33-åringen stannar kvar i klubben.

– Jag har haft så roligt med fotbollen denna säsong och vill fortsätta utveckla vårt spel, säger Dahlkvist till SVT Sport.

För två veckor sedan stod Lisa Dahlqvist med tårfyllda ögon vid intervju-mikrofonen efter Umeås sista match i Damallsvenskan och kunde konstatera att klubben degraderats till Elitettan.

”Det kanske var min sista match”, sa hon då.

Men nu har den 33-åriga mittfältaren, som hade en sejour i Umeå redan 2006 till 2009 innan hon kom tillbaka till den här säsongen, skrivit på ett nytt kontrakt med Umeå IK.

– Jag vill visa att vårt spel för hemma i damallsvenskan. Det som avgjorde är kärleken till sporten, säger hon till SVT Sport.

Dahlkvist har spelat 134 landskamper och nådde största framgången i samband med OS-silvret i Rio de Janeiro 2016 då hon var säker från straffpunkten.

”En av de mest betydelsefulla spelarna”

– Lisas karaktär och fotbollsfärdigheter kombinerat med hennes ledaregenskaper gör henne till en av de mest betydelsefulla spelarna inför nästa säsong och hon är en viktig pusselbit för att ta oss tillbaka till damallsvenskan, säger tränaren Samuel Fagerholm till klubbens hemsida.

21-åriga talangen Wilma Öhman lämnar Umeå och ansluter till Kif Örebro där hon skrivit på ett tvåårskontrakt.

KLIPP: Trots seger mot Eskilstuna – Umeå åker ur damallsvenskan igen (15 november 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.