Lagkapten Seger är osäker inför matchen mot Slovakien Foto: TT Nyhetsbyrån

Osäkert om Seger spelar: ”Det har varit segt”

Uppdaterad
Publicerad

Spela eller inte spela EM-kvalmatchen på tisdag i Göteborg? Ja det är fortfarande frågan för Caroline Seger.

– Förhoppningen finns definitivt att spela mot Slovakien, men det handlar om att jag ska prestera fullt ut och att min vad håller. Det är det som är viktigast i slutändan, säger Sveriges lagkapten till SVT Sport.

Landslaget är nu på plats i Göteborg, för att för första gången sen VM-succén spela hemma på Gamla Ullevi. En match, med läge för storpublik, som Caroline Seger såklart sett fram emot.

Men hon är inte beredd att riskera bakslag i läkningen av den muskelskada i en vad, som gjorde att hon missade två allsvenska matcher före denna EM-kvalsamling. Och även fick avstå EM-kvalmatchen i Ungern i fredags.

Damlandslaget i fotboll

– Jag tar en dag i taget, det har varit så hela tiden för mig. Att inte gå händelserna i förväg. Det går åt rätt håll. Det har varit många dagar med rehab, så hittills har det gått enligt plan. Men det har varit segt.

Tar det här längre tid än du trodde?

– Svårt med muskelskador för de kan bete sig som de själva vill. Jag kanske inte är så van vid att det tar så lång dit, men en bristning är som den är och läker som den vill läka.

Värdefull rehab i landslaget

Att få hjälp med rehabiliteringen här i landslagets regi, med tillsyn dygnet runt och behandling av två sjukgymnaster, är extra värdefullt berättar den svenska lagkaptenen.

– Vi har det bra hemma, men inte alls samma förutsättningar som man har med landslaget. Tanken är att jag kanske inte ska köra med laget fullt ut än, utan göra en upptrappning med sjukgymnasterna, och då kommer jag känna direkt om det är positivt eller negativt.

Du har ju varit rätt befriad från skador. Hur är det att hantera det här?

– Det är så klart frustrerande. Det är ingenting man vill vara med om, särskilt inte när det är så bra matcher och spännande. Det har varit ett fantastiskt år och då vill man vara med i sluttampen. Jag hoppas få vara med och avsluta på bästa möjliga sätt, säger hon med eftertryck, och fortsätter: Det är inget man lär sig hantera och tycker är lättare med åren, utan det är snarare mycket mer jobbigt och frustrerande. Man får köpa läget och göra det bästa av situationen.

Var hämtar du styrkan?

– Väldigt djupt nånstans. Vi är funtade så vi idrottsmänniskor. Man får ett negativt besked och då är det upp på den fantastiska cykeln och göra jobbet och hoppas på snabb läkning.

”Ser fram emot vad som komma skall”

Risken finns att tiden fram till EM-kvalmatchen på tisdag är för knapp för att Caroline Seger ska bli spelklar. Landskampsåret avslutas sen med bortakamp mot världsmästaren USA i november. Dessförinnan ska den allsvenska säsongen avslutas. Med ett näst intill ointagligt guldläge för Segers Rosengård.

– Jag försöker verkligen vara här och nu, och känna att jag först och främst blir frisk. Och förhoppningsvis kunna spela. Sen får man ta nästa steg.

Nästa steg ja, hur ser framtiden ut, med klubb och OS nästa år?

– Om allt går som man vill så kommer den lösa sig och bli precis som man vill. Jag ser fram emot vad som komma skall om jag säger så. OS har jag inte tänkt på så mycket, men har sett fram emot att få ett kontrakt påskrivet och se vad som händer sen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet