Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör IFK Göteborgs säkerhetschef om klubbarnas svårighet med bevismaterialet Foto: Bildbyrån

Klubbarna får inte se bevismaterial vid ordningsstörning: ”Väldigt svårt”

Uppdaterad
Publicerad

Övervakningskameror förenklar utredningar efter ordningsstörningar på fotbollsarenor.

Men GDPR-lagen gör det olagligt för flera allsvenska klubbar att ta del av materialet.

– Man är mån om att skydda individen, men det går stick i stäv med vår målbild, säger Mike Sahlénius, säkerhetschef på IFK Göteborg.

Svenska fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt ser brister i det systeme som svensk fotboll använder för att hindra ordningsstörningar på arenor. Ett av de stora problemen som Reinfeldt pekat ut är det faktum att klubbarna, som kan stänga av individer som misskött sig genom så kallande arrangemangsavstängningar, inte får tillgång till övervakningsmaterial från läktaren.

Mike Sahlénius, säkerhetschef på IFK Göteborg, menar att problemet är att det inte är föreningen som äger övervakningssystemet.

– Vi hyr arenan av Got Event och de äger systemet. Vi har tillgång till systemet några timmar före, under och efter match, så vi kan kolla live eller spola tillbaka under den tiden. Därefter har vi ingen rättighet att fortsätta jobba med materialet, utan då är det bara arenaägaren och polisen vid brottsmisstanke, säger Sahlénius.

”Lagstiftningen blir begränsningen”

Varför har ni inga rättigheter i efterhand?

– Det har med GDPR och regelverk där i kring att göra. Ofta är vi (svensk lag) väldigt måna att skydda individen och det är bra men det går stick i stäv med vår målbild. Det skyddar de som begår olagliga handlingar istället för övriga besökare.

Sahlénius förklaring bekräftas av Marcus Viberg, säkerhetschef på Got Event.

– Lagstiftningen blir begränsningen. Vi får inte lämna ut identitetsuppgifter om individer på våra evenemang. Vi vill ändra den lagstiftningen, säger han.

Däremot Malmö FF, som äger sin egen arena och därmed även övervakningssystemet, har fri tillgång till materialet. Säkerhetschef Peter Narbe menar att det är närmast avgörande för att kunna genomföra arrangemangsavstängningar.

– Det är väldigt svårt att under pågående match backa i systemet och göra en ordentlig utredning av vem som tar på och av maskering. Pyroteknik eller maskering kräver mer tid och är helt omöjligt under match, säger Narbe.

När villkorstrappan avskaffades infördes i stället exkluderingsstrategin. Den syftar till att stänga av personer som deltagit i ordningsstörningar inne på arenor eller som man anser riskerar begå brott på arenan.

Det finns två typer av avstängningar som kan användas mot individer.

1. Arrangemangsavstängning – En avstängning som klubbarna själva kan utfärda från sina egna evenemang. Kriterierna bestäms av klubbarna själva.

2. Tillträdesförbud – En rättslig avstängning som utfärdas av åklagare. Den kan delas ut då en person begått ett brott på arrangemanget eller risk för brott under arrangemanget. Längden på tillträdesförbuden sträcker sig från tre månader till tre år. Dessa får inte användas om syftet med förbudet kan tillgodoses med en arrangemangsavstängning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.