Paulinho firades av i udda rollen – då blev backen syndabock

IFK Norrköping slog Häcken med 1–0 på bortaplan och säkrar därmed minst femte plats i Allsvenskan.

Rasmus Lauritsen avgjorde bara några minuter från slutet när Häckens brasse Paulinho firades av som klackledare.

En match om vilket lag som förmodligen kommer på femte plats i Allsvenskan var nog ingenting som vare sig Häcken eller IFK Norrköping ville spela.

Båda lagen har haft högre ambitioner än så och snuddat vid högre placeringar under året, men det var vad som stod på spel på Bravida arena.

1–0 segern innebär att IFK Norrköping skuggar de fyra topplagen även i fortsättningen. Häcken kan inte gå om.

Prestige stod på spel, men även om båda tränarna bedyrade hur viktig matchen var blev det aldrig någon riktig nerv i tillställningen. Desperationen och glöden saknades hos båda lagen.

Tog ut varandra

Det var dessutom två skickliga lag som tog ut varandra och det var långt mellan de riktigt stora målchanserna.

Matchen såg ut att sluta 0–0 då Rasmus Lauritsen i den 88:e minuten fick gå upp nästan omarkerad och nicka in ett inlägg efter en hörna till 1–0.

Målet kom bara några minuter efter att Häckens Godswill Ekpolo fått sitt andra gula kort efter att ha sparkat bort bollen – en onödig utvisning som fick konsekvenser. Häcken missade i markeringen utan Ekpolo, något Lauritsen utnyttjade.

Annars hade Häcken de bästa chanserna i matchen. Ahmed Yasin kom närmast målet i den första halvleken, efter 38 minuter, med ett skruvat skott från straffområdeshörnet som hade suttit snyggt i krysset om inte Norrköpings målvakt Isak Pettersson lyckats tippa den till hörna.

Ribbträff

Mot slutet kom den allra bästa Häcken-chansen. Gustaf Nilsson sköt i ribban och i andravågen placerade Alexander Faltsetas bollen precis utanför stolpen.

Båda lagen kan nu ändå komma att spela roller i den allsvenska avslutningen. Häcken avslutar borta mot Hammarby, medan IFK Norrköping tar emot Djurgården hemma på lördag.

Söndagens match blev också ett tillfälle för publiken på Hisingen att ta farväl av en favoritspelare. Målkungen Paulinho kunde ha gjort sin sista hemmamatch, men saknades i uppställningen på grund av avstängning och fick hyllas av hemmafansen utanför spelet.

Det gick bland annat att se honom med megafonen i handen som klackledare.