Pia Sundhage: Marta spelar OS

Uppdaterad
Publicerad

Pia Sundhage var på plats i Sportspegeln under söndagskvällen. Den nya brasilianska förbundskaptenen var tydlig med att det inte var några tvivel när frågan från förbundet kom.

– Jag tackade ja direkt, sa Sundhage i Sportspegeln.

Förra veckan kom det stora beskedet. Pia Sundhage blir ny förbundskapten för det brasilianska damlandslaget. Sen dess har den meriterade tränaren varit på plats i Brasilien för att möta media och titta på anläggningarna.

Förbundskapten i det brasilianska landslaget är ett tungt uppdrag med mycket press men trots det var det inget tvivel från Sundhage när frågan kom.

– Jag hade hört ryktena innan någon fråga hade ställts. Sen kom samtalet med frågan och jag sa ja rätt ut, utan att tänkta igenom, säger Sundhage i Sportspegeln.

”Det finns många Martas i Brasilien”

En annan fråga som diskuterades med Pia Sundhage var återväxten bland brasilianska spelare. 2007 kom Brasilien två i VM i Kina men sedan dess har man inte nått längre än kvartsfinal i turneringen. I Sportspegeln avslöjade Sundhage att det redan finns konkreta krav på henne och landslaget inför OS 2020.

– Ta medalj har förbundet sagt och det är ju OS nästa år, säger Sundhage.

Samtidigt som förbundet vill ha snabba resultat så har hon också uppdraget att få till en föryngring av landslaget. Enligt Sundhage råder det inte någon brist på talang i det anrika fotbollslandet:

– Det finns många Martas i Brasilien. Bara man tittar och gör rätt saker med spelarna. Det är ju väldigt mycket fotboll på alla håll och kanter. Det gäller att finna fotbollsspelaren och sätta henne i en bra miljö.

Och Marta själv, en av de bästa spelarna genom alla tider, har haft en central roll i det brasilianska landslaget. Kring Martas framtid var det många frågetecken efter VM men Sundhage ger lugnande besked:

– Marta var den första jag ringde efter jag fick uppdraget. Vi pratade lite svenska och lite engelska och hon kommer betyda väldigt mycket. Hon har varit hjärtat och den bästa spelaren i det här landslaget och hon kommer spela ett år till. Så OS lär det bli för Marta, avslutar Pia Sundhage.

Se hela intervjun i spelaren nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.