Piteås spelare samlade efter fotbollsmatchen i Damallsvenskan mellan Eskilstuna och Piteå 18 augusti 2019 i Eskilstuna. Foto: Bildbyrån

Piteås ordförande: ”En åskknall som fick allt att gunga”

Uppdaterad
Publicerad

Coronavirusets spridning gör att de damallsvenska klubbarna siktar på en premiär i månadsskiftet maj-juni. Det innebär några månader utan publikintäkter för klubbarna.

– Solen sken på vår ekonomi från klarblå himmel, men så kom en åskknall som liksom fick allt att gunga, säger Piteås ordförande Rikard Fahlman till SVT Sport.

Fahlman berättar att klubben vändes upp och ner då coronaviruset tog sig till Sverige.

– Det är tufft. För två och en halv vecka sedan föll det mesta på plats och vi såg fram emot det här året med tillförsikt. Det såg bra ut med ekonomin.

Vad diskuterar ni för åtgärder?

– Vi har diskuterat olika sätt att stärka intäktssidan och så driver vi ett socialt projekt där tjejerna jobbar inom äldreomsorg och sätter lite guldkant på tillvaron hos de som är på äldreboenden. Men nu är det ju en riskgrupp och vi kan inte vara där längre. Vi har ringt sponsorerna och meddelat det. Det förs tankar om en ny inriktning på det samarbetet.

Ordföranden säger att ingen sponsor har valt att bryta med klubben.

– Vi verkar på en ort där alla är medvetna om värdet i varumärket Piteå IF Dam och alla månar om det. Både supportrar och sponsorer ställer upp på ett fantastiskt sätt och om de inte gör det går det här åt pipan. Det vill ingen.

Har den ekonomiska situationen gått ut över spelarna på något sätt? Blir ni tvungna att se över lönerna?

– Där har vi inte diskuterat något än, men om det inte blir några matcher så måste vi ju ta den diskussionen. Vi har något överskott sedan tidigare som kan hjälpa oss i det här läget. Sedan får vi se vilka åtgärder vi tvingas till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.