Polisen utreder matchfixning kopplad till Jacob Rinnes Ålborg. Foto: Anders Kjärbye/Fotboldbilleder/Bildbyrån

Polisen utreder misstänkt matchfixning i danska högstaligan

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sport har de senaste dagarna rapporterat om matchfixning i svensk fotboll.

Även i Danmark är matchfixning i ropet just nu.

Nordjyllands polis utreder en match från högstaligan 2019 som misstänks varit fixad.

Ett av de inblandade lagen är Ålborg, där den svenske målvakten Jacob Rinne spelar.

SVT Sport gjorde nyligen en enkät med spelarna i de tre högsta herrligorna i Sverige. I enkäten uppger 17 av de 619 svarande spelarna att de blivit kontaktade av nån som velat ha hjälp med att fixa en match. Dessutom uppger 82 spelare att de har spelat matcher som de misstänker var uppgjorda på förhand.

Dokumentär i SVT Play: Fixet och fusket – hotet mot svensk fotboll

Matchfixning

Även i vårt grannland Danmark uppmärksammas just nu problemet med matchfixning. Public service-bolaget DR rapporterar att Nordjyllands polis utreder en anmälan om matchfixning som är relaterad till Ålborg i högstaligan.

 – Vi har utrett ärendet sedan vi tog emot anmälan i februari, och tittar fortfarande på saken, säger den ansvarige polisen Troel Jul Kjärgard.

Klubben uppger att man samarbetar med polisen, och skriver på sin hemsida att det rör en specifik händelse i en match 2019.

– Vi känner så klart till utredningen och står till fullt förfogande för att komma tillrätta med situationen, och förhoppningsvis blir slutsatsen att ingen olaglig händelse har skett. Som klubb tar vi helt avstånd från matchfixning och ser fram emot att få saken avklarad, säger klubbens vd Thomas Bälum.

SE MER: Så vanligt är matchfixning i svensk fotboll

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet