Christian Eriksen i Tottenham. Foto: Bildbyrån

Svenskt premiärmöte i Premier League – men det är Danmark som dominerar

Publicerad

Det är dags. Manchester United mot Leicester i Premier League-premiären. Där kan Victor Nilsson Lindelöf finnas med och i helgen väntar svenskmöte. Men när det kommer till Norden – då dominerar Danmark.

I kväll drar den igång. Världens mest exponerade, mest inkomsbringande, och mest uppmärksammade liga – Premier League.

Svenskläget har förändrats något. Eftersom Swansea åkte ur Premier League , och tog Östersundstränaren Graham Potter som tränare, försvann både Martin Olsson och Kristoffer Nordfeldt ur ligan.

Dessutom har talangen Sead Haksabanovic lämnat West Ham för Malaga på lån.

Men svenskar har också tillkommit. Och redan i premiären kan det bli svenskmöte. Ken Semas och Pontus Dahlbergs nya klubb Watford ställs mot Brighton där förre Brommapojkarna-spelaren Viktor Gyökeres finns sedan tidigare. Dessutom blev den svenske jättetalangen Peter Gwargis klar för klubben under den sista transferdagen. 

Danskarna dominerar

Både Ken Sema och Viktor Gyökeres har fått speltid under försäsongen. Gyökeres gjorde dessutom mål för Brighton i kustmötet med franska Nice. Pontus Dahlberg har funnits med i Watfords trupp, men blivit kvar på bänken.

I kvällens premiärmatch är det också mycket som talar för att VM-hyllade Victor Nilsson Lindelöf får chansen från start.

Men i norden är det danskarna som dominerar Premier League.

Medan Sverige, schysst räknat har fem, Norge har fem och Island har tre spelare i ligan, så har Danmark hela tio spelare i Premier League.

De är också kraftigt övertag när det kommer till antalet matcher. Danskarna samlar ihop totalt 488 matcher, mot Islands 287, Norges 112. Sverige och Victor Nilsson Lindelöf har bara 18.

En anledning: Konstgräs

– Jag tror mycket av det handlar om att den danska ligan har lite bättre rykte än vad Allsvenskan, den norska och isländska ligan har, säger Daniel Nannskog till SVT Sport.

Och utvecklar:

– Jag tror också att någonting som spelar in är att det inte är så många matcher som spelas på konstgräs i Danmark. Det tror jag spelar in väldigt mycket när man scoutar i Danmark, fortsätter han.

SVT:s andre expert, Markus Johannesson, tror att det kan finna fler faktorer än så.

– Det är ett väldigt stort steg att gå från Sverige till Premier League och historiskt sett har det varit svårt för många svenskar att ordenligt etablera sig. Historiken kan därför vara en faktor, det kan finnas förutfattade meningar bland tränare eftersom så många hamnat på bänken och inte lyckas etablera sig på samma sätt, säger han.

Flest mål däremot, det har en islänning stått för.

Gylfi Sigurdsson har på 209 matcher i Swansea, Tottenham och Everton stått för 46 mål. Tätt bakom honom skuggar Christian Eriksen som stänkt in 41 mål för Tottenham.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer