Daniel Nannskog och Markus Johannesson inför Premier League. Foto: TT Nyhetsbyrån

Experterna om Premier League: ”De är storfavoriter”

Publicerad

I kväll inleds Premier League när Victor Nilsson Lindelöfs Manchester United tar emot Leicester City.
Men det blir bara den första av sammanlagt 760 Premier League-matcher som ska spelas innan säsongen är över.
Det här tror SVT:s fotbollsexperter om säsongen.

Julafton för Premier League-fantaster. Så brukar den kallas, dagen då den nya säsongen inleds, när allt hopp fortfarande lever och drömmarna ska besannas.

Men för de som drömmer sig i väg lite för mycket kan nu SVT:s fotbollsexperter lugna nerverna en aning och berätta hur de tror att det kommer att gå.

– Man önskar ju att man kunde hitta en ”dark horse”, som när Leicester vann säsongen 2015/16. Tyvärr är det ändå oerhört svårt att hitta någon som ska rubba på de sex stora, säger SVT:s expert Markus Johannesson.

Han fortsätter:

– Jag tror att Manchester City kommer ta hem ligan igen, jag kan inte säga något annat. De har det bästa materialet och tränare Pep Guardiola har kunskapen att motivera. Har man det spelarmaterialet som de har så handlar det mycket om motivation och han vet hur man vrider om lite extra för att hålla spelarna på tå.

Enas om favoritskapet

Daniel Nannskog håller med.

– Manchester City vinner, Pep Guardiola har ett manskap som är alldeles strålande och som vann väldigt komfortabelt förra året. De har kvar en stor del av de spelarna, så jag känner att City definitivt måste ses som storfavoriter. Gör Pep inga misstag så tar det hem det igen, säger han.

Det är snarare på platserna strax under som åsikterna går isär.

– Jag tror att det kommer bli jämnare än förra året, jag har svårt att se att City ska upprepa en så magisk säsong som de hade senast. Deras närmsta utmanare blir Chelsea och Liverpool, men jag tror inte heller de två har möjlighet att utmana på allvar över en hel säsong, säger Johannesson.

– Jag tycker att Liverpool har ett väldigt intressant lag. De var bra redan förra året och har nu förstärkt med väldigt bra spelare. Inte minst målvakten Alisson från Roma som kommer bli väldigt viktig efter målvaktsproblemen de haft tidigare, förklarar Nannskog.

Victor Nilsson Lindelöf, Ken Sema, Pontus Dahlberg, Viktor Gyökeres och Peter Gwargis är svenskarna i ligan. Men några större förväntningar på spelarna tycker de inte att svenska supportrar ska ha.

Tror på Lindelöf: ”Kommer få speltid”

– Det är tufft att ta en plats i ett Premier League-lag och spela kontinuerligt, vi har ju inte haft många svenskar som fått den kontinuiteten. Victor Nilsson Lindelöf höjde sin status efter VM vilket jag tror var grymt viktigt för honom. Ken Sema kan vara närmast därefter att få speltid, för hans del handlar det om att leverera från början, annars är risken stor att han blir sittande i frysboxen, säger Johannesson.

Även Nannskog tror att att Lindelöf får mer speltid än förra säsongen.

– Det är självklart skönt för honom att kunna luta sig tillbaka på en hel säsong och han är stärkt av ett bra VM-slutspel. Jag tror han kommer höja sig, och faktumet att Manchester United inte fick in någon back i transferfönstret öppnar upp ännu mer för honom, säger Nannskog.

Även Nannskog sätter hög tro till Ken Sema som näste svensk att etablera sig i ligan, och att Dahlberg, Gyökeres och Gwargis fortsatt får vänta på sin tid.

Experternas topp 4:

Visa

Markus Johannesson:

1. Manchester City
2. Liverpool
3. Chelsea
4. Tottenham

Daniel Nannskog:

1. Manchester City
2. Liverpool
3. Tottenham
4. Arsenal

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer