Foto: TT Nyhetsbyrån

Sex spelare kallas in till extra EM-bubbla

Uppdaterad
Publicerad

På grund av coronafallen i svenska landslaget kallas sex spelare in till en ”reservbubbla” inför EM. Det meddelade Janne Andersson på en presskonferens under torsdagen.

De sex spelarna är Jacob Rinne, Mattias Johansson, Joakim Nilsson, Niklas Hult, Jesper Karlsson och Isaac Kiese Thelin.

– I går utvärderade vi situationen och kollade på vad vi kan göra för att växla upp ännu mer. Vi tog beslutet att skapa en reservbubbla, säger förbundskapten Janne Andersson.

Fotbolls-EM

Spelarna kommer tränas av U21-landslagets nuvarande tränare Poya Asbaghi.

– De kommer vara helt isolerade. Bo på hotellet och inte träffa varandra. Det är ingen kontakt överhuvudtaget med varandra förutom på träningsplanen. De kommer vara totalt isolerade, fortsätter Janne Andersson.

Ändrar resplanerna efter Spanienmatchen

En annan åtgärd som införs är att landslaget ändrar resrutten för inledningen av gruppspelet: istället för att stanna i Spanien innan St Petersburg, kommer laget flyga tillbaka till Göteborg mellan första och andra matchen i EM.

Att man kallar in spelare i en reservbubbla innebär inte i nuläget att de ersätter någon av de ordinarie spelarna i truppen. Uefas regler för mästerskapet slår nämligen fast att ordinarie spelare i EM-truppen som ersätts på grund av covid-19, stryks ur truppen utan möjlighet att återansluta längre fram under turneringen.

Inga hard feelings

Dejan Kulusevski, som var först i truppen att testa positivt för covid-19, har fått kritik då han var på en middag tillsammans med familj och vänner under ledigheten innan den slutgiltiga EM-uppladdningen.  

Men Sebastian Larsson har inga hard feelings.  

– Nej, inte från min sida i alla fall. Vi tar det som en grupp och hanterar det tillsammans. Vi är medvetna om att hur försiktiga vi än har varit så kan sådant här ske. Vi är inte intresserade av att peka finger på varandra, säger han på presskonferensen.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet