Janne Andersson dementerar uppgifter om Victor Nilsson Lindelöf

Publicerad

Victor Nilsson Lindelöf avstår landslagssamlingen av ”personliga skäl” och då har det förekommit uppgifter om att en orsak till det är att hans vän John Guidetti inte blev uttagen.
– Jag vet vilka skäl det är och det är synnerligen personliga skäl. Jag kan dementera att det skulle berott på att John Guidetti inte är med. Det hade jag inte haft respekt och förståelse för, säger förbundskapten Janne Andersson till SVT Sport.

Janne Andersson har kommunicerat med Nilsson Lindelöf om Manchester United-backens beslut att tacka nej till matcherna mot Rumänien och Norge.

– Den kommunikation vi har haft har varit väldigt tydlig, säger han på samlingens inledande presskonferens.

– Victor Nilsson Lindelöf lämnade återbud av personliga skäl. Jag har stor respekt och stor förståelse för ”Vigges” beslut. Det är alltså av ”personliga skäl” och det var så som Victor ville att vi skulle kommunicera, säger förbundskaptenen.

”Måste respektera spelaren”

Att man inte är tydligare i sina formuleringar om orsaken bakom återbudet säger Andersson så här:

– Ibland så hamnar man i förtroendelägen och har människor önskemål om att saker ska vara på ett visst sätt så är det så. Jag respekterar hur Victor ser på det här.

Janne Andersson: ”Det är synnerligen personliga skäl”

SVT Sports expert Daniel Nannskog tycker att Andersson agerar rätt i frågan.

– Man måste respektera att spelaren själv ville ha det så. Självklart så hade landslaget mått bättre av att man säger vad skälet är, men nu är det undanstökat och man kan fokusera på de vettiga och riktiga sakerna, säger han.

Tre mittbackar

I och med att mittbacken Pontus Jansson också missar samlingen, på grund av skada, har Andersson kallat in Sotirios Papagiannopoulus från FC Köpenhamn. Det finns alltså tre mittbackar i truppen just nu; Filip Helander, Andreas Granqvist och Papagiannopoulus.

– Vigge och Granen har spelat mest och sedan har Pontus fått hoppa in. När Pontus inte var med i höstas gick Helander in och spelade andra halvlek. Jag tycker vi har en bra besättning och täckning. Det är en styrka att vi tidigare har matchat spelarna tillsammans, säger Andersson till SVT Sport.

I och med att Blågult inte kunnat spela träningsmatcher på väldigt länge – då Nations League spelades i höstas – kommer Janne Andersson inte byta ut speciellt många spelare från Rumänien-matchen till Norge.

– Jag kommer välja det bästa laget för dagen för att kunna vinna nästa match. Jag hoppas vi kommer hantera det bra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer