Spelarna i Varberg tränar för fullt inför den allsvenska starten. Foto: Bildbyrån

Slutpermitterat för allsvenska spelare

Uppdaterad
Publicerad
Med två veckor till allsvensk premiär avslutas spelarnas permitteringar. En åtgärd som har sparat miljonbelopp för klubbarna.

– Ska vi kunna spela och träna på 100 procent blir det väldigt konstigt att var permitterade, säger Martin Pringle, sportchef Varberg, till SVT Sport.

Lucas Nilsson, tf klubbchef Kalmar FF:

– Det är matcherna vi har sparat på innan, med restider och allt sånt går det liksom inte, nu måste vi upp i full tid.

Varberg hade förberett en ansökan om fortsatt permittering, men fredagens beslut om att köra igång allsvenskan den 14 juni gör att blanketten hamnade i papperskorgen. Och de klubbar som SVT har pratat med har gjort likadant.

– Svårt att se hur vi skulle kunna få igenom det, jag har väldigt svårt att se hur någon klubb ska kunna få igenom fortsatt permittering, säger Pringle.

Sparat en miljon

Spelarna i Varberg har varit permitterade i två månader på 60 procent. En viktig sparåtgärd.

– Det innebär ungefär en miljon kronor vilket är ganska mycket pengar för oss. En bra besparing med våra mått mätt, säger Pringle.

Även Kalmar uppger att klubben har sparat cirka en miljon. Och i Örebro SK är summan något högre.

– Vi har valt att inte gå ut med någon exakt summa, men någonstans mellan en och två miljoner, då räknar jag med de planer vi har i juni, säger klubbchefen Simon Åström och förklarar att delar av personalen kommer att vara fortsatt permitterade i olika stor utsträckning.

Skillnader mellan klubbarna

Att seriespelet snart drar igång innebär tv-pengar och en chans för sponsorer att synas, men att spela utan publik innebär ändå en fortsatt tuff verklighet för klubbarna. För Örebro skulle premiären mot AIK normalt sett ge två miljoner kronor, Östersund i den tredje omgången ett par hundra tusen.

Kalmar FF har budgeterat för publikintäkter på tio miljoner kronor säsongen 2020 – drygt 650 000 kronor per hemmamatch.

– Att spela utan publik gör att vi behöver se över kostnader hela tiden. Vi hoppas på stöd från kommunen och det vi har hört hittills är att hyran kan halveras, säger Nilsson.

Nykomlingen Varberg påverkas eventuellt lite mindre än de etablerade klubbarna.

– Jag har inga siffror på det, men vi har ju inte Hammarbys följe. Vår omsättning grundar sig inte lika mycket på publik utan får lita mer på sponsorer och andra intäkter, säger Pringle.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Janne Andersson är orolig för klubbarnas ekonomi när alla matcher skjuts upp. Foto: Bildbyrån

ARKIV: Förbundskapten om oron för klubbverksamheten (2020-03-18)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer