Napolis Kalidou Koulibaly under matchen mot Inter. Foto: Bildbyrån

Rasismanklagelser i italienska stormatchen

Uppdaterad
Publicerad

Napoli förlorade annandagens Serie A-match mot Inter med 1–0 – men efterspelet kom att handla om de rasistiska slagorden som mötte Napolis försvarare Kalidou Koulibaly under stora delar av matchen.

– Nästa gång det händer kommer vi sluta spela och lämna planen, säger Napolis tränare Carlo Ancelotti.

Koulibaly blev i slutet av matchen utvisad efter att ha applåderat domarens beslut att varna honom. Enligt Ancelotti var han klart påverkad av de rasistiska orden som slängdes mot honom i matchen.

– Killen var på gränsen till bryta ihop. Han är en fotbollsspelare som blev en måltavla. Det som hände i dag var inte bra, inte bara för oss utan för den italienska fotbollen, säger Ancelotti enligt TT.

”Bad domarna stoppa spelet”

Enligt rapporterna ska glåporden ha haglat under hela matchens gång. Ancelotti menar att publiken på San Siro i Milano uppmanades att sluta tre gånger, men att själva spelet inte blåstes av.

– Nästa gång det händer kommer vi sluta spela och lämna planen, även om det betyder att vi förlorar matchen, säger Ancelotti.

– Jag är ledsen och upprörd, för vi bad domarna tre gånger att stoppa spelet, säger han.

Koulibaly: ”Jag är stolt”

Det är inte första gången den senegalesiske landslagsbacken utsätts för rasistiska påhopp på fotbollsmatcher.

2016 avbröts en match mellan Lazio och Napoli efter att Lazioanhängare skrikit rasistiska glåpord mot Koulibaly och så sent som i oktober i år straffades Juventus med böter och avstängda läktare efter att deras supportrar sjungit rasistiska sånger om honom.

“Jag är besviken på förlusten, men mest av allt för att ha lämnat mina bröder ensamma. Men jag är stolt över min hudfärg. Stolt över att vara fransman, senegales, napolitanare: en man“, skriver Koulibaly själv på Twitter.

Enligt Football Italia blev fyra personer även knivskurna i samband med toppmötet. En 42-årig ska ha fått sys på sjukhus på grund av magsår.

Serie A

Internazionale logo

Internazionale

1 - 0

Napoli logo

Napoli

Stadio Giuseppe Meazza, Milano
Publik: 63946
Domare: Paolo Mazzoleni

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.