James Milner och Liverpool kan knyta näven åt regeringens beslut. Foto: Bildbyrån

Regeringen bekräftar: Plan för PL-start i juni

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska regeringen planerar att ge grönt ljus för en återstart av Premier League i juni.

Frågan är bara om ligans spelare är sugna på att snöra på sig fotbollsskorna igen.

– Det finns spelare som uttryckt genuin oro, säger spelarfackets biträdande chef Bobby Barnes.

Premier League-klubbarna ska under måndagen diskutera nästa steg i ”Project Restart”, med målet att kunna återuppta fotbollssäsongen (som stått i pausläge sedan den 9 mars på grund av coronapandemin) så snart som möjligt.

Nu står det klart att detta som tidigast kan ske den 1 juni, skriver BBC. Detta efter att den brittiska regeringen under måndagen publicerat ett 50 sidor långt dokument med planer på hur samhället successivt ska återgå till det normala och lätta på den nationella nedstängningen.

Corona och idrott

Steg nummer två i den planen är att ”tillåta kultur- och sportevenemang bakom stängda dörrar för tv-sändning samtidigt som storskalig risk för sociala kontakter undviks”. Något som blir aktuellt till månadsskiftet, som tidigast.

Så sent som under söndagen slog premiärminister Boris Johnson fast att ”nej, detta är inte rätt tid att upphöra med nedstängningen”. Han meddelade samtidigt att landet ändå börjar lätta något på restriktionerna, där skolor och butiker tidigast kan öppna den 1 juni.

Oroande studie

Premier Leagues förhoppning är att återuppta seriespelet den 12 juni, förutsatt att säkerhetskraven kan uppfyllas och att antalet bekräftade coronafall inte fortsätter att stiga i landet.

Men angående just detta är spelarna oroliga. Hur ska de undvika att bli smittade när de delar fotbollsplan med andra i en kontaktsport?

– Det finns spelare som uttryckt genuin oro, säger Bobby Barnes, biträdande chef för spelarfacket, enligt Reuters.

– Det finns spelare som har småbarn, spelare med gravida partners, spelare med underliggande hälsotillstånd.

I en studie från den brittiska regeringen framkom att virusdödligheten bland svarta britter var nästan dubbelt så hög som för vita. En studie som också skapar oro.

– Några av de unga mörka spelarna jag har pratat med har läst vad som står i medierna och vill ha svar på den studien. Är jag mer påverkad och i så fall varför? säger Barnes.

Tre smittade

– Min hållning med Premier League har från den första dagen varit att det är bra att vi i kostymer säger vad vi tycker, men det är inte vi som kommer att vara där ute (på planen) en lördagseftermiddag och sedan åka hem till våra familjer.

Under helgen kom beskedet att en tredje A-lagsspelare från Brighton testat positivt för covid-19, vilket väckte ny oro över att sparka igång säsongen.

Nästan 220 000 bekräftade fall av coronasmitta har bekräftas i Storbritannien med knappt 32 000 döda.

SE MER: Glenn Hysén om läget i Premier League: ”Någon förbannelse som vilar” (5 april 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet