Liverpool ledde ligan med 25 poäng när säsongen pausades. Foto: TT

Ödesmötet: Premier League tappar minst tolv miljarder kronor om säsongen ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Premier League-klubbarna ska under dagen diskutera nästa steg i ”Project Restart”, med målet att kunna återuppta fotbollssäsongen så snart som möjligt. Det finns minst tolv miljarder skäl till att börja igen. 12 juni siktar man på.

– Jag försöker träna på för att vara i så bra form som möjligt när ligan kan starta, säger Liverpools stjärnback Virgil van Dijk till egna hemsidan och berättar att man via videolänk gör gruppövningar från sin individuella träningsbas.

Premier League har fortfarande inte fått grönt ljus från regeringen för sin plan ”Project Restart” och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson slog under söndagen fast att ”nej, detta är inte rätt tid att upphöra med nedstängningen”. Han meddelade samtidigt att landet ändå börjar lätta något på restriktionerna, där skolor och butiker tidigast kan öppna den 1 juni.

Gruppträning väntas få okej

Regeringen förväntas under dagen att lätta restriktionerna för att kunna börja träna i begränsade grupper igen. Ett datum som nämnts för en start av Premier League är 12 juni, samma som spanska La Liga. Enligt Telegraph kommer regeringen att offentliggöra det datumet på tisdag. Hittills har spelarna fått träna individuellt en tid. Premier League har nio eller tio omgångar kvar att slutföra.

Ligan beräknar att covid-19-testning av personer berörda av Premier League kommer att kosta åtminstone 360 000 kronor per vecka. En beräkning som BBC gjort visar att privata alternativ kan bli väldigt mycket dyrare. Där kan ett enskilt test kosta över 2000 kronor. Ligan räknar med att uppemot 40 000 tester kan behöva utföras innan ligan är slutförd. I det dyraste utfallet kan testningen kosta ligan uppemot 90 miljoner kronor men beräkningen är osäker.

Kontroversiella punkten med neurala planer struken

Å andra sidan har man beräknat kostnaden till ”minst tolv miljarder kronor” om ligan inte kan komma igång, enligt BBC.

En kontroversiell punkt som inte kommer att tas upp under dagens möte rör neutrala spelplaner, som sex, sju av de bottenplacerade klubbarna motsätter sig. 14 av 20 klubbar måste rösta ja för att få igenom neutrala arenor. Senast 25 maj måste de nationella förbunden meddela till Uefa om säsongen kan komma igång eller inte. Uefa har planer på att sätta igång Europaspelet i augusti och vill ha ligorna avklarade innan dess.  

Premiärminister Johnson nämnde inget om idrotten i sitt tal under söndagen. Under helgen kom beskedet att en tredje A-lagsspelare från Brighton testat positivt för covid-19, vilket väckte ny oro över att sparka igång säsongen.

Ligan tog paus 13 mars. Då ledde Liverpool med 25 poäng före Manchester City.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer