Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån/Aftonbladet

Blodig Björnström ordnade AIK-seger i Europakvalet

Uppdaterad
Publicerad

Tung förlust senast. Revanch i returen.

En blodig Axel Björnström skickade AIK vidare i Europakvalet när han satte ett svårbedömt 2-0-mål i förlängning och vände underläge till seger i dubbelmötet med ukrainska Vorskla Poltava.

Första mötet lagen emellan slutade med en tung 3-2-förlust för AIK efter en drömträff av motståndarlagets Artem Cheliadin. Efteråt var nyförvärvet John Guidetti fly förbannad och sågade lagets insats.  

Nu är tongångarna annorlunda.

AIK satte 1-0 (totalt 3-3) strax innan halvtid när Erick Otieno först drogs ner i boxen och ville ha straff, för att i nästa stund fira lagkamraten Josafat ”Joe” Mendes ledningsmål.

Mendes höll sig piggt framme när Otieno trots fallet lyckade peta fram bollen till honom, och placerade in 1-0 i bortre via touch på en Vorskla Poltava-spelare.

Andra halvlek slutade mållös och matchen till förlängning.

Först måleufori – sen knäcktes näsan

Och i andra förlängningskvarten kunde Axel Björnström sätta avgörande 2-0 (totalt 4-3) inför hemmapubliken på Friends. Målet var svårbedömt, då bollen såg ut att vara precis på mållinjen när målvakten rensade, men godkändes.

Segern innebär att AIK är vidare till ECL-kvalets tredje runda.

Dessvärre för matchhjälten Björnström åkte han på en smäll strax efter målet, som tog riktigt hårt på mittfältarens näsa. Blodet forsade och han var illa tilltygad – men ändå lycklig – i matchintervjun efteråt.

– Jätteskönt, vi har kämpat och det har varit många matcher nu. Men vi fick med oss publiken och det känns som en magisk kväll faktiskt, säger han i Sportbladets sändning. 

Björnström: ”Jag tror den är bruten”

Om målet säger Björnström:  

– Min känsla är att den är inne. Men det är omöjligt att avgöra.

Och om näsan:

– Jag tror den är bruten, jag kände att det knakade. Men man har så mycket adrenalin så det är bara att köra.

För AIK väntar nu segraren mellan Valmiera (Lettland) och Shkendija (Nordmakedonien) i nästa runda av kvalet. De möts under morgondagen (torsdag) där Shkendija leder med 2-1 från första mötet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.