”Rosengård är favoriter – men har också mest att förlora”

Uppdaterad
Publicerad

Tre topplag. Alla tre kan ta guld. Damallsvenskans sista omgång lär bli en riktig rysare.

– Det här handlar om vinnarkultur, det är ett tillfälle för lagen att visa att man kan hantera press, säger SVT:s expert Frida Östberg inför lördagens gulddrama.

Rosengård toppar tabellen före Piteå i kraft av bättre målskillnad. Bara en poäng efter hittar vi Göteborg. Nu möts Rosengård och Göteborg på Ullevi i säsongens sista match.

– Det är härligt att det är så vidöppet, med tre lag som kan vinna. Det är superspännande att det är så tajt, säger Östberg som ska kommentera Göteborg-Rosengård i SVT1.

”Ska vara i topp”

Experten vågar inte säga hur dramat kommer att sluta.

–  Favoritskapet ligger på Rosengård. De ska ju vara i topp om man tittar på förutsättningarna. Men det är också de som har mest att förlora. Om man ser på hela säsongen har vare sig Piteå, Rosengård eller Göteborg lyckats hantera trycket när de varit i ledningen. Rosengård har haft chansen men inte riktigt lyckats. Jag kan tänka mig att matchen slutar oavgjort men jag blir mer och mer osäker.

Göteborg har inte bara guldet i sikte utan kan även kämpa om andraplatsen, som skulle innebära spel i Champions League.

–  Man ska komma ihåg att Göteborg var ytterst nära att åka ur i fjol. Det är en häftig resa de har gjort. Det finns så mycket kvalitet men de har aldrig riktigt fått ut det förut. Nu har de en stabilare defensiv, det är tydligare roller, de har fått igång ett bra kantspel med Olivia Schough och Elin Rubensson. Får Göteborg Champions League-platsen har de haft en fantastisk säsong, de ska känna sig som vinnare, säger Östberg.

Rekordpublik

Samtidigt som Göteborg och Rosengård möts i sin SVT-sända match tar Piteå emot Växjö inför en förväntad rekordpublik.

–  Piteå har ingen lätt match hemma mot Växjö. De har inte guldet i egna händer utan kan fokusera på att avsluta hemma på ett bra sätt. Piteå ska slå Växjö men det är alltid jämna matcher.

SVT sänder Göteborg-Rosengård från 15.15 i SVT1/SVT Play. Här hittar du alla förutsättningar för upplösningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.