Therese Sjögran. Foto: Bildbyrån

Sjögran: Ställ in Svenska cupen

Uppdaterad
Publicerad

Svenska mästarlaget FC Rosengård vill att den uppskjutna Svenska cupen ställs in.

För att prioritera damallsvenskan.

– Det är ligan som är den viktiga att få igång, när rådande omständigheter gör det möjligt, säger hon till SVT Sport.

Samtidigt tvingas klubben permittera samtliga anställda.

FC Rosengård har under coronapandemin stängt sina träningar för allmänheten och samtidigt valt att inte spela några träningmatcher. Nu kan klubbens strategi komma att ändras om Svenska fotbollsförbundet beslutar att Svenska cupen ska spelas i maj.

– Om alla andra spelar måste vi också göra det för att ha en chans att hålla jämna steg. Vi har valt att följa Folkhälsomyndigheten och Riksidrottsförbundets riktlinjer, andra följer fotbollförbundets och de lokala förbunden det är lite rörigt, säger Therese Sjögran.

Imorgon efter lunch kommer Fotbollförbundet med besked om cupspelet drar igång i maj. Enligt Therese Sjögran har klubbarna genom Elitfotboll dam fått komma med synpunkter.

– Vi ser helst att man fokuserar på ligaspelet, cupspelet handlar om äran och väldigt lite pengar, det är ligan som är den viktiga att få igång när rådande omständigheter gör det möjligt, säger Sjögran.

Tas ett beslut att cupspelet inleds i maj kommer Rosengård spela träningsmatch mot småländska Växjö på söndag.

– Vi har fått veta att vi ska spela mot lokala lag. Men vad är ett lokalt lag? Det har varit fritt för oss att tolka, säger hon.

Permitterar alla

Samtidigt har klubben tvingats permittera all personal för att få ekonomin att gå ihop. Alla, spelare, ledare och kanslipersonal arbetar nu fyrtio procent av sin ordinarie arbetstid. En utmaning i en fotbollklubb menar sportchefen.

– Alla vill ju vara här så mycket som möjligt. Samtidigt har vi respekt för rådande läge. Det har inte varit några konstigheter från varken spelare eller ledare nu när vi gör som vi gör, säger hon.

Champions League till hösten fortsatt oklart

FC Rosengård kvalificerade sig till hösten Champions League, hur det blir med europaspelet har klubben inte fått någon information om. Är läget oförändrat till hösten tror sportchefen inte på spel.

– Man ska ju undvika resande, det blir svårt med Champions Leauge, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.