Erling Nilsson är inte nöjd med CL-hymnen. Foto: Bildbyrån

Rosengårds klubbchef: ”Löjets skimmer över det”

Uppdaterad
Publicerad

Rosengårds klubbchef Erling Nilsson tycker att hela debatten kring dam-och herr-hymnerna i Champions League är löjlig.

För honom är det inget som bör hållas isär.

– Jag har svårt att förstå. Det är ett löjets skimmer över det hela faktiskt. Fotboll är fotboll för mig. Jag kan inte förstå att de som är ansvariga kan hänga upp sig på det, det är löjligt, säger Erling Nilsson till SVT Sport.

Den i dag uppblossade debatten kring Champions League-hymnen drog igång för att det norska laget Lilleström berättade att de strikt förbjudits att spela den klassiska hymnen.

Uefa svarade att det beror på att det redan finns en damhymn som ska spelas på arenorna.

Rosengård, med flera säsonger i Champions League, stötte på det här ”problemet” redan för ett par säsonger sedan.

– Den diskussionen hade vi senast i höstas så vi visste om det, säger Rosengårds klubbchef Erling Nilsson till SVT Sport.

”Kan inte första att man behöver diskutera en sån grej”

Det var säsongen innan som en delegat berättade för Rosengård om reglementet.

Det var det första delegaten sa till oss efter en match: ”Är ni medvetna om att ni inte får spela den låten?”, Och då fick vi reprimand efter, fortsätter Nilsson.

Efter det har Rosengård inte spelat hymnen. Förra säsongen spelade de ingen låt alls inför matchen. Vilket också är fel enligt Uefa:s reglemente.

Och klubbchefen är kritisk till det hela.

Vill se förändring

– Fotboll är fotboll för mig. Det är samma sak. Jag kan inte första att man 2019 behöver diskutera en sån grej. Jag kan inte förstå att de som är ansvariga kan hänga upp sig på det, det är löjligt, säger han och fortsätter.

– Varför har man ens herr-och damhymn? Där tycker jag att Uefa måste tänka om –  fotboll är fotboll, Champions League är Champions League. Någon gång måste också de inse att så här ser fotbollen ut. Damfotbollen växer. Sluta dela upp dam-och herrfotboll.

– Så länge vi gör de skiljedragningar så kommer de som inte gillar damfotboll få vatten på sin kran.

Och i med den utveckling som sker inom damfotbollen så tror Nilsson inte att den här diskussionen ens kommer att behöva fortsätta.

– Om tio år kommer vi inte att ha den diskussionen, för man kommer att tvingas att förändras, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.